Zoeken in deze blog

maandag 5 augustus 2024

DE TIJD VAN TOEN: HET BOERENLEVEN


Anno 2024 is er veel veranderd op het platteland. Vooral in het boerenleven zijn de veranderingen groot. Niks van het knusse boerenleven is er meer over. Honderden boerderijen gingen verloren. De bedrijfjes waren te klein of hadden geen opvolger. Boerderijen met zo’n twintig koeien, wat kippen en varkens, daar kon men de kost mee verdienen. Nu moet alles groter en meer.
Op de boerderijen woonden vaak drie generaties. Een van de zonen trouwde er bij in. De schoondochter moest huishouden dan doen met haar schoonmoeder. Het laat zich raden dat dit niet altijd even gemoedelijk ging. Maar er was veel werk te doen op de boerderij.
We kregen een fraai nostalgisch plaatje uit vroeger tijden. De paarden, echte werkpaarden die moesten werken van de vroege morgen tot de late avond, liepen voor een stortkar waarmee mest, knollen, voederbieten of ander voer werd vervoerd.
Ook de kleding van boer en boerin is veel veranderd. De boeren hadden altijd een pet op en een kiel aan en de boerin een (jas)schort. Zij draagt een emmer in de hand, waarmee zij wellicht de kalveren heeft gevoederd.

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REKEM (TOEN RECKHEIM) - TONEELGROEP "VREUGD IN DEUGD" JAREN '20

De toneelgroep "Vreugd in Deugd" bereikte in de jaren twintig, onder de bezielende leiding van pater Hugo Van Breda, een ongekend ...