Zoeken in deze blog

vrijdag 31 december 2021

MAASMECHELEN - GIGANTISCHE SCHAT BLOOTGELEGD 2012

                                Twee potten uit de Romeinse periode werden bijna volledig intact uitgegraven op Mottekamp.

Interactieve expo MOTA CAMPANIA 2015

MAASMECHELEN - GIGANTISCHE SCHAT BLOOTGELEGD.
75.000 jaar geleden leefden er al Romeinen op Mottekamp tussen de autoweg, de Ringlaan en de Heirstraat.
Artikel 2012 :
De regelgeving verplicht evenwel een oudheidkundig bodemonderzoek bij elke verkavelingsaanvraag.
‘Dat leidde tot anderhalf jaar vertraging’, legde burgemeester Lenssen uit, ‘maar niettemin is dat uitstel de moeite waard want het resultaat waren opgravingen met uitzonderlijke vondsten.’
‘Het bijzondere schuilt erin dat we op dezelfde plek sporen van bewoning en begraving terugvonden, die een periode van vele duizenden jaren overspannen’, legde archeoloog Maarten Smeets uit. ‘We vonden een vuistbijl van ongeveer 77.000 jaar. Maar dé blikvanger is ongetwijfeld een 1300 jaar oude gouden mantelspeld met opaal. Zo zijn er in hooguit vijf gevonden.’
Voorts werden stenen funderingen ontdekt uit de Romeinse tijd, en allerlei vondsten vanaf het Neolithicum tot en met de Merovingische tijd, 1300 jaar geleden.
Het gemeentebestuur geeft de vondsten in bruikleen aan Musea Maaseik. ‘Voor ons is het een waardevolle aanvulling van de collectie’, vertelde conservator Anja Neskens
Artikel 2015 :
De Maasmechelse geschiedenis reikt met gemak terug tot de Romeinse tijd en zelfs de prehistorie, zo’n 75.000 jaar geleden. Dat blijkt uit de opgravingen aan de Heirstraat vlakbij de E314. Het CC Maasmechelen doet die archeologische vondsten nu eindelijk uit de doeken met de EXPO Mota Campania.
Het voormalige gemeentebestuur in Maasmechelen schrok zich in 2012 een hoedje toen tijdens het verplicht archeologisch vooronderzoek op de verkaveling Mottekamp archeologische vondsten werden ontdekt. In eerste instantie dacht men aan enkele kleine opgravingen zoals eerder in de omgeving. “Maar deze site is uniek voor het Maasland”, zegt Eef Proesmans van het cultuurcentrum. “Het gaat om twaalf Romeinse woningen, dertien waterputten, een dertigtal graven, en dan nog tientallen unieke voorwerpen. Een gigantische schat, met een ongelooflijke historische waarde.”
VOLLEDIGE SKELETTEN :
Al snel bleek dat de toekomstige verkaveling langs de Heirbaan - ook wel Via Mosa genoemd - ooit fungeerde als vermoedelijke stopplaats voor het Romeinse leger. Zo werden er potten, werktuigen, maar ook het volledig skelet van een paard aangetroffen in één van de waterputten. Een referentie met de Romeinse periode is niet nieuw voor Limburg, maar de hoeveelheid van gevonden spullen bij elkaar is uniek.
TIENDUIZEND ONDERDELEN :
“Mota Campania bleef ook na de Romeinse tijd geliefd bij de mens. Sieraden waaronder een gouden mantelspeld, kammen en glazen potjes uit de Merovingische periode rond de vierde eeuw na Christus troffen we hier ook aan. Het gaat in totaal om tienduizend onderdeeltjes, met de vele scherven meegeteld. Dat Maasmechelen al duizenden jaren als een economisch knooppunt diende, wordt hier heel duidelijk. Er werd Koriander aangetroffen in één van de waterputten, iets dat destijds alleen in Azië groeide.” Het oudste pronkstuk van de collectie - een vuistbijl - gaat dan weer terug tot 75.000 jaar geleden.
INTERACTIEVE EXPO :
Beeldend kunstenaar en Maasmechelaar Marc Milissen creëerde een interactief tentoonstellingsparcours dat de bezoeker in de huid van een archeoloog doet kruipen die zo de site van Mota Campania kan exploreren. “De Italiaanse mijnwerkers die in de jaren 50 naar Maasmechelen verhuisden, zullen nu wel fier zijn dat hun voorvaderen hier al eens passeerden”, knipoogt de fiere schepen van Cultuur Johan Wolk. Burgemeester Raf Terwingen kon nog meegeven dat er intussen proefboringen plaatsvinden achter Mottekamp waar de nieuwe sportterreinen van voetbalclub Eendracht zullen worden gebouwd.
”Sommigen houden hun hart vast, aangezien de werken lang zullen stiliggen indien er weer iets wordt gevonden.”

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...