Zoeken in deze blog

dinsdag 28 december 2021

BOORSEM EN KOTEMNAREN DIE WOI AAN HET FRONT MEEMAAKTEN, FOTO GENOMEN IN LEYSELE (NU LEISELE) IN WEST-VLAANDEREN DICHT BIJ DE FRANSE GRENS JUNI 1917


Helaas zijn niet allen levend teruggekeerd. In de eerste zowel als in de tweede wereldoorlog zijn er slachtoffers gevallen door oorlogs-handelingen. Onder hen waren ook Jozef Delille en Mathieu Penders, hun namen met foto's staan, ter eeuwige gedachtenis, vermeld op het gedenkteken bij de grot in Boorsem en op de voorgevel van de voormalige meisjesschool in de Grotstraat te Kotem.

Leisele ligt tegen de Franse grens en is ver verwijderd van het front. Het is dan ook een rustplaats voor frontsoldaten. Van rust komt niet veel in huis. Zo vallen hier per vergissing 7 projectielen van zwaar Duits geschut bij Klerken op het dorp. Eigenlijk zijn ze voor het Franse Hondschote bestemd. Ze werden wellicht met het 380 mm-kanon Lange Max afgevuurd dat ook regelmatig Duinkerke in het vizier neemt. Op het dorpsplein staat het café ‘De Vette Os’. Tijdens de oorlog zou hier een Belgische militaire slachterij zijn geweest. In het café hangen nog altijd oude foto’s uit de Eerste Wereldoorlog. De houten katrol om de kadavers van dieren omhoog te trekken is te zien in een schuur op de binnenkoer. Om de gebrekkige bevoorrading op te vangen wordt Leisele het eindstation van spoorlijn 76 vanuit Adinkerke. Vlees, wijn en allerhande benodigdheden voor het front worden van hieruit verder verdeeld.

X


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X