Zoeken in deze blog

vrijdag 24 december 2021

MONDING VAN DE GEUL IN DE GRENSMAAS BIJ VOULWAMES / HERBRICHT

Herbricht (Lanaken): Gehucht van Neerharen op de linkeroever en in de winterbedding van de Maas, gelegen tussen Neerharen en Uikhoven.

Voulwames (Meerssen): Ligt aan de Maas op het smalle gebied tussen het Julianakanaal en de Maas, tegenover het Belgische gehucht Herbricht (Neerharen-Lanaken). Het is bekend als de plaats waar de Geul in de Maas uitmondt, telt 6 woningen en 9 adressen.

Definitie Gehucht: Een gehucht is een woonplaats die kleiner is dan een dorp. Als verschil wordt soms genoemd dat een dorp een eigen kerk heeft en een gehucht niet, al kan er eventueel een kapel staan. Dit gaat niet altijd op en feitelijk is er geen duidelijke grens (meer) tussen beide categorieën te trekken. Het is meer een kwestie van lokale traditie of een bepaalde plaats als dorp wordt gezien, als gehucht of zelfs als niet meer dan een buurt van een nabijgelegen plaats. In Nederland noemt men een kleine plaats ook "buurtschap"; een duidelijk, algemeen erkend onderscheid tussen een gehucht en een buurtschap is er niet. Een afgelegen gehucht wordt soms "negorij" genoemd. Het woord gehucht stamt af van het collectivum van hoeve: "gehofte". Dit is omdat gehuchten rond een of meer alleenstaande hoeves ontstonden. Die waren opgericht te midden van woeste grond door families die toestemming hadden gekregen om er nieuw land te bewerken. Rond deze hoeves verrezen nieuwe boerderijen op initiatief van erfgenamen en nieuwe boerenfamilies. Zo ontstonden nieuwe woonkernen. In veel gevallen kregen ze later een eigen kapel of kerkje. 

X


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X