Zoeken in deze blog

vrijdag 10 december 2021

OPGRIMBIE / REKEM - LEGE VIJVERS 2018


 






Foto's Jp
Sinds de hittegolf in juni staan nog heel wat vijvers droog in het Nationaal Park Hoge Kempen. Waar ooit de Aspermansvijver op de grens met Rekem en Opgrimbie lag, kan je vandaag over de bodem wandelen. “Dit kan dramatische gevolgen hebben voor de dieren in de omgeving”.
Al zeker meer dan driehonderd jaar liggen er drie grote vijvers in het bos tussen Rekem en Opgrimbie. De Aspermansvijver, Juffrouwenvijver en Sluisvijver maken er deel uit van de omgeving. Maar de afgelopen maanden heeft er zich een drama voltrokken: sinds juni staan de drie natuurlijk vijvers compleet droog. Heel wat buurtbewoners zijn bezorgd en stellen zich vragen. Ook bij Agentschap Natuur en Bos zijn ze bezorgd. “We krijgen de vijvers niet meer vol”
BEEKJES
“Uit het Kempisch plateau ontspringt bronwater die meerdere beken vormen. Die beekjes voeren water naar die vijvers, maar ze staan allemaal te laag.”
De droogte was één ding, maar vooral nieuwe regenval laat op zich wachten. “Natuurlijk zijn er enkele regenbuien geweest, maar in zo’n grote vijver zijn dat druppels op een hete plaat. Zodra de beken ietsje hoger staan, gebruiken we dat water ook voor de nabijgelegen gebieden. Niet alles gaat richting de vijver. De natte heidegebieden met hun fauna en flora moeten ook op peil blijven.”
VISSTERFTE
De gevolgen kunnen rampzalig zijn. Bepaalde diersoorten kunnen zelfs uitsterven. “We denken dan aan de gevlekte witsnuitlibel. Dat is een libel die alleen maar voorkomt op deze drie vijvers, uniek in Vlaanderen. Ook salamanders en andere amfibieën hebben hieronder te lijden. Boswachter Jos Gorissen is hier al actief sinds 1978 en dit heeft hij nog nooit meegemaakt.”
Wat de vissen betreft, maken we ons geen zorgen. “We hebben in juli inderdaad wat vissterfte gekend, maar toen het water laag stond in augustus, hebben we tijdig een aantal vissen naar het kanaal overgezet. Dat herstelt zichzelf altijd zodra het water op peil komt. Maar de libellen zijn een ander verhaal.”
VOORDEEL
Het enige voordeel van de droogte zijn de maaiwerken. “Bepaalde gebieden zijn nu sinds lange tijd toegankelijk, waardoor we ook onderhoudswerken hebben kunnen uitvoeren. Met het water dat wel door de beekjes vloeit, proberen we de omgeving toch te onderhouden. Maar ook de Mechelse heide staat veel droger dan normaal. We zien dat die gebieden en dieren het echt zwaar beginnen te krijgen.”
Wat Hendrick betreft, moet het vooral snel en veel regenen. “Maar we houden er rekening mee dat dit soort droogtes vaker zullen gebeuren.”

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten