Steven Van Herreweghe vond in het archief van de openbare omroep een stukje legendarische televisie terug, daterend van tweede kerstdag 1993. De overstroming van de Maas was toen het eerste onderwerp in Het Journaal van de toenmalige BRTN.
In het Limburgse Kotem, een dorp in de buurt van Maasmechelen, spoelde het water van de Maas de grond weg rond de boerderij van landbouwer Albert Monnissen. De muren van zijn stallen begaven het, tientallen varkens verdronken.
Reporter Rudi Vranckx ging langs voor een reportage. De boer beantwoordde de vragen met veel gebaren. Toen Vranckx hem vroeg om de weggespoelde muur aan te wijzen, zette de boer een stap achteruit om de kracht van het water te laten zien. Alleen had de Maas nog meer schade aangericht dan hij kon zien, en Monnissen tuimelde in het kolkende water. De kracht van de Maas dreef hem weg, in de richting van een draaikolk.
Rudi Vranckx sprong de boer achterna terwijl een paar omstanders een menselijke ketting vormden om de twee uit de koude Maas te halen. De eerste woorden van de boer? “Maar goed dat ik kon zwemmen, anders was ik verdronken.”
Rudi Vranckx verving die dag een collega om de overstroming te verslaan. Omdat hij de streek niet kende, deed hij een beroep op een journalist van Het Belang van Limburg om samen naar de boer te rijden. Die journalist stond met twee fototoestellen rond zijn nek toe te kijken toen Vranckx de boer achterna sprong. “Ik kreeg prompt nog een camera in mijn handen geduwd van een BRTN- cameraman. Hij ging de boer en Rudi Vranckx uit het water halen. Ik heb de camera als bij toeval in de richting van de Maas gehouden zonder te beseffen dat die nog draaide. Door heel veel geluk stond alles op tape én heb ik nog foto’s kunnen nemen.”
Rudi Vranckx weet nog wat hij dacht toen hij de boer naar de draaikolk zag drijven: “Het zal toch niet waar zijn, dacht ik: nu gaat die man hier voor mijn camera verdrinken omdat ik hem gevraagd heb iets aan te wijzen. Ik ben dan maar in de Maas gesprongen.”
De VRT-reporter kreeg van de familie van de boer droge kleding en moest met een schoen minder naar Brussel, de andere lag in de Maas. “Ik besloot de beelden niet door te geven aan de nieuwsdienst. Ik wilde zelf niet in het nieuws zitten. Maar een dag later stond het verhaal in Het Belang van Limburg en moesten we de beelden wel uitzenden.”
Om de heldendaad van Vranckx te vieren, lieten de makers van het Eén-programma Van Algemeen Nut een standbeeld langs de Maas in Kotem neerpoten. Vorig weekend werd De Laars van Vranckx ingehuldigd in het bijzijn van de weduwe van boer Albert Monnissen – die in 2013 overleed – zijn dochter en kleindochter, de burgemeester en een fanfare. “Dit zou Albert zeker leuk gevonden hebben”, zegt echtgenote Paula Crijns. “Tof dat ze zoiets doen.”
Het standbeeld is intussen alweer verdwenen: er was geen vergunning om het neer te poten. Al wil de burgemeester op de plek in kwestie een blijvend beeld laten zetten, mogelijk met projectie van de beelden uit 1993.
XX
Geen opmerkingen:
Een reactie posten