Zoeken in deze blog

vrijdag 23 augustus 2024

PEER - BOER MET GROTE FREES EN ZES PAARDEN

Dat de ondergrond zwaar was, kunt u merken aan het gespan. Zes paarden die een grote frees door de heidegrond moesten voorttrekken.

Op deze kaart staat domein"SIBERIË":
Eens eigendom van de Familie Wilsens van Peer, werd het later gekocht door de heer Denisty. De naam "SIBERIË" komt waarschijnlijk uit de tijd van Napoleon die deze naam vertaalde uit het Russisch woord SIBIR d.w.z. moerassig laagland, naaldwoud of steppegebied. De heer Destiny had een groots plan. Hij zou hier, op deze uitgestrekte heide- en moerasgronden, een modelboerderij met serres bouwen en voor de werklieden met hun familie zou hij woningen, een school, een kapel en later ook nog een winkel oprichten. Zo kon hij te alle tijden een beroep doen op het "werkvolk" indien hij het noodzakelijk achtte. Er werden wegen aangelegd en later bouwde hij een start- en landingsbaan voor het vliegtuig dat hij zelf bestuurde en waarmee hij de eerste druivenoogst naar Engeland overvloog. Veel inwoners van de omliggende gemeenten en gehuchten werkten in dienst van de heer Denisty, hetzij als boer hetzij als knecht. De tweede wereldoorlog maakte echter ook aan dit bloeiend bedrijf een einde en de laatste restanten van dit majestieuze projekt werden afgebroken in de maanden mei en juni 1985, doch de naam "SIBERIË" zal altijd blijven bestaan in de volksmond.

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

REKEM (TOEN RECKHEIM) - TONEELGROEP "VREUGD IN DEUGD" JAREN '20

De toneelgroep "Vreugd in Deugd" bereikte in de jaren twintig, onder de bezielende leiding van pater Hugo Van Breda, een ongekend ...