Zoeken in deze blog

donderdag 2 december 2021

ARCHEOLOGEN ONTDEKKEN EERSTE 'WEGDEK' IN EISDEN-DORP 2018

 
Bij de werken aan het marktplein in Eisden-Dorp hebben archeologen vondsten gedaan van vermoedelijk vijfhonderd jaar oud. Het gaat om de allereerste baan die langs de kerk liep, richting de Rijksweg waar nu het Vrijthof ligt. “Als we ons baseren op de verschillende lagen, is dit het eerste ‘wegdek’ vermoedelijk van de vijftiende of zestiende eeuw”, verduidelijkt Maxim Hoebreckx van Aron BVBA. “Daarnaast vonden we ook een afwateringsysteem van ongeveer tweehonderd jaar oud.”
Maar volgens de onderzoekers heeft het marktplein van Eisden-Dorp mogelijk héél wat meer te bieden. “Uit de resultaten van de voorstudie blijkt dat er al sprake is van een dorpskern sinds de vroege middeleeuwen in de achtste eeuw. Hier stond destijds zelfs een kerkje. Mogelijk kunnen we zelfs nog verder de tijd in, en dan spreken we inderdaad over de Romeinen. Eisden-Dorp heeft een rijke geschiedenis en het zou geweldig zijn als we de oorsprong ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: HET VERWERKEN VAN EEN BOOM TOT PLANKEN DOOR HET KRAANZAGEN 1880

De kraanzaag dient om in de richting van de vezels te zagen. Haar tanden moeten daarom groot zijn en breed staan. De zaag werkt tijdens het ...