Zoeken in deze blog

woensdag 8 december 2021

VUCHT - NOODLANDING MESSERSCHMITT BF 108 TAIFUN 1940

Het Monument Messerschmitt Bf 108 in de Belgische deelgemeente Vucht vertelt het verhaal van de Messerschmitt Bf 108 Taifun die daar op 10 januari 1940 een noodlanding maakte met de plannen van Fall Gelb aan boord.


Dit artikel is niet uit het boek van Flor Vanloffelt, hier wordt het verhaal van de verbranding anders vertelt, namelijk dat Reinberger de documenten probeerde te verbranden in een potkachel en dus niet achter een haag.

De Messerschmitt Bf 108 Taifun in volle glorie.
Een Duits vliegtuig uit het Interbellum dat in 1934 door Bayerische Flugzeugwerke werd ontworpen als sportvliegtuig met typeaanduiding BFW M 37. De grote, tamelijk lompe, metalen laagdekker viel op door zijn snelheid en klimvermogen. Deze goede vliegeigenschappen waren mogelijk doordat de Bf 108 over een inklapbaar landingsgestel beschikte en door het feit dat het een eendekker was. Het Duitse Ministerie van Luchtvaart en het Ministerie van Bewapening vonden het toestel zo goed dat ze het voor militaire doeleinden besloten te testen. De Bf 108 bleek zeer geschikt en kwam vanaf 1936 in productie. Er werd een sterke radio in aangebracht, omdat het als verbindings- en verkenningsvliegtuig zou worden gebruikt.

Op de plaats waar de Taifun is geland ligt een 1.200 kilo wegende inox plaat in de vorm van het vliegtuig. De locatie is correct maar de oriëntatie wijkt af van de crashrichting. Het vliegtuig kwam tot stilstand tegen een haag. Het Monument Messerschmitt Bf 108 werd in de jaren zestig van de 20e eeuw geplaatst op de plek in de Belgische deelgemeente Vucht waar op 10 januari 1940 een Duits vliegtuig Messerschmitt Bf 108 Taifun een noodlanding maakte. Aan boord bevonden zich de plannen voor de invasie van de Lage Landen, Fall Gelb genoemd.De majoren Erich Höhnmann, gebreveteerd militair piloot, en Helmut Reinberger ontmoetten elkaar op 9 januari 1940 op het vliegveld Loddenheide te Münster. Höhnmann stelde Reinberger voor mee te vliegen naar Keulen. Höhnmann wist niet dat Reinberger de plannen voor Fall Gelb bij zich had maar Reinberger liet zich overtuigen ondanks strikt verbod om zich per vliegtuig te verplaatsen met deze plannen op zak.
Toen ze 's anderendaags in mistbanken terecht kwamen week Höhnmann die op zicht navigeerde naar het westen af. Ze meenden de Rijn te herkennen maar het was de Maas. Toen dit duidelijk werd voor de piloot schakelde hij in zijn zenuwachtigheid de motor af en kreeg die niet heropgestart. Bij de noodlanding wist hij twee populieren te ontwijken die wel de vleugels beschadigden. Höhnmann en Reinberger kwamen ongedeerd uit de noodlanding. Toen Reinberger aan Vuchtenaar Engelbert Lambrichts lucifers vroeg en de plannen wilde verbranden begreep Höhnmann de ernst van de zaak. Korporaal Gerard Rubens van de Grenswacht die was toegesneld wist het vuur te doven en met hulp van andere grenswachters werden de Duitsers gevangen genomen en voor ondervraging meegenomen naar Mechelen-aan-de-Maas. Daar werd opnieuw een poging om de plannen te verbranden verijdeld toen een Duitser ze in een brandende kachel wierp.

Informatieborden bij het monument. De metalen palen stellen de canadabomen voor. Uit deze richting kwam de Bf 108 aangevlogen, om tegen een haag tot stilstand te komen.

De messerschmidt waarmee Reinberger en Hoenmanns een noodlanding maakten op de "Weerd" te Vucht.

Bij het naslaan van de dagbladknipsels komt men wel onder de indruk van de foutieve vermeldingen, de fantasie van dagbladreporters en hun "deskundig" opvullen van leemtes in hun inlichtingen.

Vliegroute Messerschmidt :
1 - Rijksweg Tongeren - Maaseik
2 - oprit naar "Vuchter-brug" in Eisden-Dorp
3 - Heirstraat Vucht
4 - Eisdenweg
5 - Genieskensstraat ( Leut-Rijksweg )
6 - kiezeluitbating Bex
7 - Maas
8 - richting Geneuth - Mechelen a/d Maas
9 - Centrum Mechelen a/d Maas
10 - Zuid-Willemsvaart
11 - brug Mechelen a/d Maas
12 - centrum Vucht
13 - Leuterweg
14 - (X) plaats van de noodlanding

FOTO 1 - De Belgische soldaat die de wacht optrekt op de brug te Mechelen a/d Maas in de onmiddellijke nabijheid van de steenbakkerij Bijloos, de "Ringoven" , geeft een alarmsein bij het zien van een vreemd vliegtuig dat uit de richting van As laag komt aanvliegen in zijn richting.
FOTO 2 - Het toestel, een Duitse Messerschmidt met majoor-piloot Hoenmanns en majoor Reinberger als passagier, daalt uit de richting Sittard van Noord-Oost naar Zuid-West in de richting Vucht-Mechelen-aan-de-Maas. Boven het gebied "de Weerd" in het Vuchter veld daalt het tussen twee populieren en landt op de weide "De Batten" naast de Neerveldstraat.

FOTO 3 - Over de Kanaaldijk begeeft zich Gerard Rubens
per fiets naar de plaats waar hij vermoedt dat de Messerschmidt geland is. Hij fietst zo ver mogelijk door het Neerveld waar hij aan een prikkeldraadafsluiting zijn fiets achterlaat.
FOTO 4/5 - de Duitse majoors, geland waar nu de "Steen" staat, verlaten het toestel en bemerken in de naastliggende weide Engelbert Lambrichts die wildhout uit knotwilgen wegkapt. ( de weide van Lambrichts grenst aan de Tiggelstraat ). 

FOTO 4/5 - Beide majoors lopen in de richting van Lambrichts. Reinberger draagt zijn aktentas mee waarin zich belangrijke documenten bevinden.
FOTO 6 - Vlak naast de "Langbroekbeek" vraagt Reinberger aan Lambrichts om "Streichholzchen". Na enige uitleg begrijpt Lambrichts wat van hem verlangd wordt en overhandigt een doosje met drie lucifers aan Reinberger. Ondertussen is Gerard Rubens op de plaats van de landing gearriveerd, ziet de twee Duitsers en roept "Halt !". Reinberger zet het op een lopen in de richting van de Tiggelstraat. Gerard Rubens schiet driemaal in de lucht waarop Hoenmanns de handen in de lucht steekt. Hij wordt door Rubens ontwapend en in bedwang gehouden tot een pas gearriveerd grenswachter de bewaking overneemt. 

FOTO 7 - Reinberger steekt de Tiggelstraat over. Tussen de dichte hagen is een toegang naar een tegenoverliggende weide. Achter de haag tracht Reinberger de documenten te verbranden.
Gerard Rubens bemerkt de rook die van achter de haag opstijgt en weet zo waar Reinberger zich bevindt. Hij rent naar hem toe en dooft onmiddellijk de vlammen. Hij neemt ook Reinberger gevangen.
FOTO 8 - 1 : plaats waar het vliegtuig lag.
- 2 : waar de majoors Lambrichts ontmoetten.
- 3 : waar Reinberger achter de haag de
documenten wilde verbranden.

X




Geen opmerkingen:

Een reactie posten