Zoeken in deze blog

vrijdag 5 juli 2024

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D/ MAAS) - VAANDELFEEST 5 MEI 1912 (toen Boschstraat, in 1927 tot Joseph Smeetslaan omgedoopt)



Ter gelegenheid van de schenking van het vaandel aan de plaatselijke maatschappij van onderlinge bijstand, 'Voorzien is genezen' verzamelden zich 104 verenigingen. De stoet was anderhalve kilometer lang en lokte meer dan 10.000 bezoekers. Het festijn werd afgesloten met feestredes en een 'monsteruitvoering' van een Vaandellied op melodie van het Transvaals Volkslied. Opvallende afwezigen waren verenigingen uit de steden, afgezien van de delegaties uit Maastricht en Tongeren. De hele middenstand verdiende aan de manifestatie, ook de plaatselijke fotograaf. Verenigingen 'die eene afzonderlijke photografie' wensten, werden één uur voor de start verzocht zich op de stoep van het gemeentehuis te melden.
Het witte boerderijtje op de foto's dateert van de 19de eeuw. In 1845 was het de enige woning tussen het kruispunt en de Talderstraat. In 1912 was het dak nog met stro bedekt en stond het te dromen tussen hoge bomen.

Uit het gemeenteraadsverslag van 20 december 1895 distilleerde José Vanderlee de aankoop van een vaandel van wollen stof ter waarde van 25 a 35 frank (20 maal het dagloon van een planter van wishout!). Het moet op zondag 5 mei nogal een 'begankenis'geweest zijn in Mechelen. Niet minder dan 104 sociëteiten trokken door de Mechelse straten! De stoet werd gevormd op de Boschstraat om half drie. De muzieksociëteiten speelden 'marchen', andere maatschappijen zongen in koor het 'Vaandellied', 'Veloclubs' (26!) lieten hun klaroenen horen, oude en vermaarde schutterijen toonden in volle tooi vogels en vaandels. Aan het huis van de burgemeester gaven alle muzieksociëteiten een 'monsteruitvoering van den feestmarch'; daarna -rond 6 uur- werden de prijzen uitgereikt en de stoet ontbonden op het schoolplein. Het Groot Vaandelfeest was een organisatie van de 'Maatschappij van Onderlingen Bijstand Voorzien is Genezen'. Voorzitter was burgemeester J. Smeets-Hauben. Hij zal wel fier geweest zijn bij het aanhoren van die 'monsteruitvoering'.Op het einde van het Boscheinde had de overhandiging plaats van het vaandel; als we het goed begrijpen kreeg iedere deelnemer een vlag bij het vertrek van de optocht. De stoet werd afgesloten met 21 afdelingen van de Gewestlijken Christenen Bond van Limburg (alle met vaandel).

XXX



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: DUIVENMELKER

X