Zoeken in deze blog

woensdag 3 juli 2024

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR


Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De briketten bleven namelijk "lang liggen", zoals dat werd genoemd. Zij werden voornamelijk 's nachts gebruikt, zodat de kachels 's morgens, na wat russelen met de pook, snel weer konden worden "opgestookt" (het zogenaamde oprakelen). De kolen werden thuisgebracht in zakken van een halve mud, gestapeld op een platte kar met een paard ervoor of later vrachtwagen. Iedereen wist vroeger wat een mud kolen was, ook al wist niet iedereen hoeveel zoiets woog. Het was eigenlijk een inhoudsmaat van 100 liter, maar het gewicht in kolen lag al gauw om en nabij de veertig tot vijftig kilo. Vandaar die zakken van een halve mud. Als ie die zakken op z'n schouder naar "het schòp" (de schuur) droeg met die priemende oogjes, waarin het oogwit sterk opviel, deed hij me als kind nog het meest aan een zwarte piet denken. Door de komst van het aardgas, in de jaren zestig, zijn ze praktisch allemaal verdwenen. Een aantal van hen ging nadien nog even door met het verkopen van petroleum.

X


OUDE BEROEPEN: KASSEILEGGER

Thans worden zowel de kasseileggers als de kasseien zelf zeldzaam. Ze hebben plaats gemaakt voor reusachtige machines, die tegen een respectabele snelheid beton- en asfaltwegen aanleggen. Nu zijn de meeste kasseileggers ambachtelijke werklui geworden, die nog slechts kleine, vooral private opdrachten uitvoeren.

X

dinsdag 2 juli 2024

DE TIJD VAN TOEN: OMA EN KIND


X

OUDE BEROEPEN: MOLENAAR


X

OUDE BEROEPEN: MOLENSTEENGIETER

Op de molenstenen zien we gleuven, deze werden scherp gehouden door middel van een speciale beitelhamer. Deze stenen waren enorm hard, omdat er geen steenbrokken in de tarwe terecht mochten komen. Oorspronkelijk kwamen deze stenen uit het Duitse Eifelgebergte, later werden deze kunstmatig gemaakt volgens een geheim procédé.




maandag 1 juli 2024

OUDE BEROEPEN: BIJENKORFMAKER


X

DE TIJD VAN TOEN: DE GHETTOBLASTER

Een ghettoblaster is een grote tot zeer grote draagbare radio-cassetterecorder, met twee flinke luidsprekers van een flink vermogen. Het was typisch een product uit eind jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Naast netvoeding kon het apparaat ook met een flink aantal batterijen gevoed worden voor gebruik buitenshuis.

X



OUDE BEROEPEN: GLAZENIER

De glazeniers bezaten de kunst om de kleur van zon en schaduw in glasramen vast te leggen. Die kunstwerken vond men vroeger bijna alleen in kerken. Na de tweede wereldoorlog legden glazeniers zich toe op de uitbeelding van profane onderwerpen. Een der bekenden was Frans van Immerseel (1909-1978), hier gefotografeerd in zijn Antwerpse atelier in 1964.

X

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...