Zoeken in deze blog

zondag 24 juli 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN AD MAAS) - BRAND VERSCHELDE 26 JUNI 1971

Verschelde na de brand

                                                                  Verschelde voor de brand in 1971

ARTIKEL UIT 1971

ZEVEN KINDEREN UIT VUURPOEL GERED. - SCHADE OP 20 MILJOEN FR. GERAAMD

Een ongemeen hevige brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag de confectiehandel van de gebroeders verschelde, gelegen op de grote markt te Maasmechelen, in nauwelijks één uur tijd volledig in de as gelegd. Zeven kinderen, die in de panden sliepen, konden, dankzij de snelle tussenkomst van hun ouders, die nochtans op het ogenblik van het uitbreken van de brand afwezig waren, worden gered.

TOORTS
De twee echtparen Robert Verschelde-Lambrechts en Piet Verschelde-Van Appeven, eigenaars en uitbaters van de sedert 1915 te Maasmechelen gevestigde kledingszaak, waren zaterdagavond naar een feest van de fanfare, toen ze omstreeks 0.30 uur werden verwittigd van de brand. De twee ouderparen snelden ijlings naar de Grote Markt waar hun bedrijf was herschapen in één grote vuurzee. 

KINDEREN GERED
Op de tweede verdieping sliepen de kinderen André (20), Godelieve (16), en Renata (11) van de echtelingen Verschelde-Lambrechts en de vier kinderen van het tweede echtpaar: Jos (13), Karel (10), Edward (8) en Annick (6). De ouders snelden vliegensvlug hun woning binnen, waar ze er niettegenstaande de dichte rook en de hitte in slaagden alle kinderen veilig en wel uit de vuurhaard te redden, André Verschelde, die het vuur had opgemerkt als eerste, was reeds om hulp gesneld. De jongeman was uit een venster van de eerste verdieping op een twee meter lager gelegen dak gesprongen, vervolgens op een nog lager gelegen dakje van de aanpalende woning, die eigendom is van Omer Verschelde, en tenslotte op de grond. De jongeman bezeerde zich hierbij aan de hiel, maar was erin geslaagd alarm te geven.

TOTAAL VERNIELD

Ondertussen was heel het gebouw, dat aan de voorzijde 26 meter meet en bestaat uit ateliers, ruime toonzalen, volgepropt met heren-, dames- en kinderkleding, benevens allerlei linnengoed, burelen, de appartementen van de twee eigenaars en talrijke kamers, in een oogwenk een laaiende toorts geworden. De neergutsende regen kon niet verhelpen dat het vuur steeds heviger en gretiger woedde. De brandweer van Eisden die met drie wagens onmiddellijk ter plaatse was, moest wanhopig toezien hoe heel het gebouw met alles wat er in was door het vuur werd verteerd. Terwijl de brandweer van Eisden versterking kreeg van vier spuitwagens uit Genk, begon het dak naar beneden te komen. Enkele gasbussen, die zich op de eerste verdieping bevonden, ontploften en werden in de achtertuin geslingerd. De betonnen scheidingen tussen de verdiepingen sprongen door de hevige gloed aan stukken en kwamen met veel lawaai tussen laaiende balken en verwrongen staal terecht.

XX

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: VLAAMS MELKMEISJE 1909

X