Zoeken in deze blog

zaterdag 30 juli 2022

OUD-REKEM UCOVERPOORT JAREN '70


De Ucoverpoort uit 1630 is de laatste officiële toegangspoort van Rekem. Het is niet toevallig dat de Ucoverpoort hier opgetrokken werd. Op deze plaats was er van oudsher een oversteekplaats van de oude Maasarm die langs de burcht van Rekem vloeide. In de 14de en de 15de eeuw werd deze poort aan de oude Maasarm dan ook nog dikwijls als “Maaspoort” aangeduid. Wanneer de Maas al jarenlang verderop tussen Uikhoven en Geulle vloeide, werd in de volksmond het woord Maaspoort stilaan vervangen door Ucoverpoort. De poort is rijkelijk versierd met arduinsteen en in de gevel prijkt het wapenschild van de familie d’Aspremont-Lynden-Reckheim.
Links van de poort staat de voormalige dienstwoning van de poortwachter, toen een vrij belangrijke functie. De Ucoverpoort is de enige van de vijf stadspoorten die niet is moeten wijken voor het moderne verkeer. De baronie Reckheim werd op 31 maart 1623 door Ferdinand van Habsburg, keizer van het Heilig Roomse Rijk, verheven tot graafschap. Sinds die datum werd het hoofd van de Schepenbank niet meer “scholtis” of “schout” genoemd, maar “drossaard”. De woonst naast de Ucoverpoort, in 1630 opgetrokken door graaf Ernest, was bestemd voor de eerste drossaarden.
De Ucoverpoort is nu ingericht als eetcafé!.

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: BOER MET TROMMELSCHUDDER

De trommelschudder was enorm populair, hij schudde goed en wierp het gras luchtig weg. De oudere schudders voor achter een paard hadden vaak...