Zoeken in deze blog

zondag 26 juni 2022

MOPERTINGEN - MONUMENT SHERMANTANK M4A4 2018

                                                                                Foto Jp

De Shermantank M4A4 is in 2003 vervoegt bij het al bestaande monument.
Een gespecialiseerde firma heeft een 30 ton zware tank neergezet op het Rademakersplein in Mopertingen (deze regio is bevrijd op 07-09-1944 door het 2de Amerikaanse pantserdivisie Hell on wheels. De tank vervoegt het al bestaande oorlogsmonument. Het Herdenkingscomité dat speciaal voor deze gelegenheid in het leven is geroepen, is erg fier.
,,Deze Shermantank M4A4 is rond 1942 gemaakt in Detroit in de Verenigde Staten. Hij is uitgerust met een standaard 75 millimeter kanon en weegt gevechtsklaar 33 ton. Deze tank is zonder munitie en bemanning ook nog goed voor 30 ton. Hij is afkomstig van de schietstand in Brasschaat en is door het leger naar hier vervoerd. Het leger heeft het vervoer ook betaald, het Herdenkingscomité financiert de takelkosten,'' aldus secretaris Pierre Meijers.
,,Het bestaande oorlogsmonument dateert van 1994. Toen reeds waren er plannen om een tank toe te voegen. Om allerlei redenen is dat toen mislukt. In 1999 hebben we een tweede poging ondernomen. We wilden tegen 2004, 60 jaar na de bevrijding, zeker een tank als herdenkingsmonument. Daarom hebben we het legermuseum ingeschakeld. Zij beheren alle overgebleven oorlogsmateriaal. Met de hulp van het ministerie van Defensie en van de Eerste minister zijn we er ten slotte in geslaagd om de tank tot in Mopertingen te krijgen. Het is een uniek moment, want in deze streek zijn er bitter weinig oorlogsmonumenten die naar de Amerikanen verwijzen. Nochtans waren zij hier de bevrijders,'' verklaart Meijers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...