Zoeken in deze blog

vrijdag 24 juni 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - AAN DE DRAAIBRUG

Het zou kunnen dat deze foto van nog eerder is dan op de andere foto omdat er geen gebouw naast het huisje is. Men kan hier de witte gevel zien van dat huisje aan de kant waar het huis is op de andere foto.

Dit is draaibrug 5 in volle glorie, verderop in Boorsem (toen Boorsheim) was draaibrug nr. 4

Om naar hun velden te kunnen gaan hadden de Mechelaren in de Meelstraat zelf een houten brug over het kanaal gebouwd. Eenmaal echter dat de scheepvaart begon en het kanaal verbreed werd, moest ze verdwijnen. Omdat ook Boorsem bij het bouwen van een brug belang had - veel mensen van Boorsem bezaten landerijen aan de westkant van het kanaal -, vroegen beide burgemeesters de toelating hiervoor aan de Hollandse gouverneur. Ze kregen die op voorwaarde dat ze ze zelf zouden betalen. De brug (een ophaalbrug) kwam er ter hoogte van de huidige Kromstraat, ongeveer de grens tussen Boorsem en Mechelen. Handig voor de boeren van Boorsem doch voor de mensen van Mechelen betekende ze een hele omweg om naar het veld te gaan. Later zou de ophaalbrug vervangen worden door twee draaibruggen, een te Boorsem en een te Mechelen. De brugwachterswoning en het witte wachthuisje van de tolbeambten (het "kommiezenhuuske") verdwenen in 1934.

XXXX
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...