De man rechts is bezig met het beslaan van het wiel, geholpen door mannen die op het ijzer tikken terwijl ze rond het wiel gaan om een cirkel van zeer heet ijzer (expansie) rond het houten wiel te maken en de dame besproeit het zodat het ijzer afkoelt (terugtrekking) en het wiel wordt beslagen.
Twee wagenmakers aan het werk.
Een Wagenmaker geeft een demonstratie voor het maken van een wiel in zijn werkplaats. Hier is hij bezig op de naafbank om twee geboorde openingen in de naaf met de beitel uit te hakken tot een rechthoekig spaakgat. De foto dateert van 1982.
Wat een garagist betekent voor de hedendaagse burger, dat was de wagenmaker voor onze voorouders. Een wagenmaker maakte en herstelde houten karren, wagens en onderdelen zoals wielen of assen. Elk dorp in Vlaanderen had een of meerdere wagenmakerijen in de 19de eeuw. Vooral het maken en onderhouden van boerenkarren bood veel werk aan wagenmakers op het platteland. Het ambacht van de wagenmaker stierf in de jaren 1950 een stille dood. Tegenwoordig verdwijnt ook de collectieve herinnering aan deze stiel.
X
Geen opmerkingen:
Een reactie posten