Restauratie van Le Picard-orgel in kerk Boorsem kostte 6.200 werkuren
In de Sint-Joriskerk van Boorsem is het gerestaureerde orgel ingespeeld door Steven van Kempen. Het orgel kwam in 1807 uit Luik naar het Maasland. De restauratie nam 6.200 werkuren in beslag en kostte meer dan 300.000 euro.
Het orgel werd 21 jaar geleden opgenomen als beschermd erfgoed. “Vooraleer we een restauratiedossier konden opstarten moesten eerst de elektrische installatie en de verwarming in de kerk vernieuwd worden”, aldus Luc Conaert, voorzitter van de kerkraad.
Waarschijnlijk is het orgel afkomstig uit de parochie Saint-Nicolas in Luik, leren de vele opzoekingen. “Voor de afbraak van dit kerkje in 1805 werd het orgel gedemonteerd en overgebracht naar het prins-bisschoppelijk paleis van Luik, waar het werd gestockeerd. Uiteindelijk werd het in 1807 door orgelbouwer Graindorge daar opgehaald en overgebracht naar Boorsem”, weet historicus Jos Roux.
Historische waarde
“Uit het contract van notaris Jans, een broer van de toenmalige pastoor in Boorsem, is af te lezen dat orgelbouwer Graindorge 25 gouden Louis-munten zou ontvangen. De kerkfabriek moest instaan voor kost en inwoon.
De huidige restauratie werd uitgevoerd door befaamde orgelbouwer Guido Schumacher. “Onder de dikke, zwarte verf van de 19de eeuw vonden we een opvallend kleurenschema van roodbruin met groene accenten die verwijzen naar het prinsbisdom Luik”, zegt de orgelbouwer. “Wij hebben er in totaal 6.200 uren aan gewerkt. Vooral de orgelkast was drastisch aangetast. Er rust een enorme historische waarde op dit orgel met 22 registers, 48 toetsen en 1.329 pijpen.”
Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse Overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed en het gemeentebestuur.
X
Geen opmerkingen:
Een reactie posten