Zoeken in deze blog

vrijdag 9 mei 2025

DE TIJD VAN TOEN: WECKEN

Drie generaties in de keuken aan het wecken.

Veel voedsel werd ingemaakt of geweekt om het langer te kunnen bewaren. Het wecken van bijvoorbeeld appels was een hele klus. Eerst werden de appels geschild en in stukken gesneden. De weckflessen moesten voor gebruik goed gewassen worden in heet sodawater en nagespoeld met schoon water. De rubberen afsluitringen werden uitgekookt in sodawater. De glazen weckflessen werden gevuld met geschilde appels en daarna nog afgevuld met koud water. De weckfles werd afgesloten met de rubberen afsluitring en daarop kwam het glazen deksel met een ijzeren klem. Daarna werden de weckflessen in de fornuispot geplaatst, waarna het water in de fornuispot aan de kook werd gebracht. De potten stonden drie kwartier tot een uur in het kokende water. Na een uur werden de potten er uitgehaald en moesten ze blijven staan tot ze afgekoeld waren. De klem kon van het deksel af, het glazen dekselbleef zonder klem goed vast op de pot zitten. Zo kon je fruit jaren goed houden.

X



Geen opmerkingen:

Een reactie posten