Zoeken in deze blog

woensdag 31 augustus 2022

UIKHOVEN - GEULLE A/D MAAS VEERPONT "JUNG II"


VEER JUNG EVEN OUD ALS KIEZELFEESTEN

De eerste editie viel samen met de geboorte van het fietsveer Jung over de Maas tussen Uikhoven (Maasmechelen) en het Nederlands-Limburgse Geulle. Als het zonnetje schijnt, staan zowel aan Belgische, als aan Nederlandse zijde tientallen fietsers en wandelaars te wachten voor de overzet.



  • Florent Milissen, eigenaar van het veer, werd in zijn kinderjaren Jungske (kleine jongen) genoemd en die bijnaam kreeg ook het fiets- en voetveer tussen Geulle en Uikhoven. Florent maakte voor de Tweede Wereldoorlog al de overtocht naar Geulle in een houten roeibootje. Hij nam de dokter mee, die in Nederland de moeilijke bevallingen ging doen. Als er mensen over moesten, werd er met een bel geslagen.

Naderhand is het veer afgeschaft wegens onder meer de smokkelperikelen. ,,Achteraf heeft Florent het heft weer in handen genomen. Hij ging met de toenmalige burgemeester van Uikhoven naar de dorpsfeesten in Geulle. Daar zeiden de Nederlanders dat zo'n feest in België toch niet te realiseren was. De burgemeester van Uikhoven beweerde van wel. Mijn grootvader zei dat hij dan zou zorgen voor de overzet van de feestvierders. De burgemeester ging bij de grindboeren aankloppen voor sponsoring. Dat is het begin van de kiezelfeesten.'' Het veer bestaat anno 2022 nog altijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

KOTEM / ELSLOO - SCHILDERIJ ZICHT OP DE HAL

Dit is een schilderij van Cornelis Rol. Hij gaf toestemming aan schrijver Jac P. Thijsse die vooral bekend werd met zijn plaatjesboeken van ...