Zoeken in deze blog

maandag 22 augustus 2022

DE ZWIK

De Zwik
Een spiegeltent is een grote ronde kiosktent gemaakt van hout en canvas met daarin een danssalon omgeven door spiegels en panelen van geslepen glas. Van deze oorspronkelijk eind 19e begin 20e eeuw in België gebouwde constructies zijn nog slechts enkele in gebruik. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel Belgen van de Kempen naar Zuid-Nederland. Daar werd kennisgemaakt met prachtige spiegelzalen in grand cafés. Deze zalen waren in jugendstil gedecoreerd, met houten spiegelpilaren en houten spiegelwanden met geslepen spiegels, fraaie entrees in dezelfde stijl en gezellige nisjes om in te zitten.
Toen na de Eerste Wereldoorlog omstreeks 1920 het leven in de Kempen weer werd opgebouwd, werden er door kermisexploitanten tenten met orgels gebouwd om te concurreren met de dorpscafés. Er werd echter bepaald dat om drank te schenken er ramen en vaste deuren in de tenten gebouwd moeten zijn. Tot 1925 zette de glorietijd van het Belgische kermisleven zich ook voor de danssalon-exploitanten voort, maar daarna trad met de crisisjaren een verval op dat tot na de Tweede Wereldoorlog zou voortduren.
In de jaren zestig kwam met popmuziek en de publieksvoorkeur voor disco's zelfs een definitief einde aan de belangstelling voor de authentieke danssalons en dansorgels.

X
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

KOTEM / ELSLOO - SCHILDERIJ ZICHT OP DE HAL

Dit is een schilderij van Cornelis Rol. Hij gaf toestemming aan schrijver Jac P. Thijsse die vooral bekend werd met zijn plaatjesboeken van ...