Zoeken in deze blog

woensdag 17 augustus 2022

LAMAZE, EEN NIEUWE JEUGDKLUB TE KOTEM-BOORSEM 1973



Het onderstaande artikel uit 1973 is letterlijk overgenomen van het originele artikel.
LAMAZE, EEN NIEUWE JEUGDKLUB TE KOTEM-BOORSEM.
"Langzaam maar zeker", afgekort tot "Lamaze", zo heet de jeugdvereniging die te Kotem - Boorsem ontstond. Met deze jeugdvereniging trachten een twintigtal jongeren uit de parochies Boorsem en Kotem-aan-de-Maas de nood aan verenigingsleven voor de jeugd die er in de parochies bestaat, op te vangen.
Inderdaad, noch te Kotem-aan-de-Maas, noch te Boorsem is een jeugdbeweging aktief. Verder dan een voorzichtige start van de al te vroeg overleden pastoor Willekens te Boorsem kwam het er niet tijdens de laatste jaren.

NA 'T KAMP BEGON HET
---------------------------------
Zo sloten zich een twintigtal jongeren - meestal studenten - uit Kotem en Boorsem samen en besloten iets te doen voor de jeugd en meteen ook voor zichzelf. Een eerste kamp met een 40-tal jongens van 10 tot 14 jaar te Zepperen had reeds plaats.
In het succes van die eerste proef lag zeker een stimulans tot verdere uitbouw van de vereniging en het ontplooien van nieuwe initiatieven geborgen. Momenteel zijn er achttien kernleden van beide dorpen, elk hiërarchisch systeem is taboe bij Lamaze: er is geen voorzitter of secretaris, er zijn enkel kernleden. Janssen Gerard, Smeets Jean en René, Merlo Francois, Lemmens Tom, Jef, Leon en Thieu, Janssen André, Wijnen Jef, Janssen Elianne, Opsteyn Anita en Monique, Lovenich Mathieu, Kuypers Domien, Delille Mieke en wim en Conaert Jef. Op het programma van deze jongeren vinden we: uitbouw der jeugdmissen, filmvoorstellingen met besprekingen, kleinkunstavonden, diskussieavonden, vakantie voor kinderen, kampperiodes, ontspanning, enzoverder.

FINANCIELE STEUN BROODNODIG
-----------------------------------------------
De groep staat open voor iedereen, wil de werkende jongeren aantrekken en hoopt op grotere betoelaging van de gemeente. Die betoelaging is er nodig om de vorming der kernleden te kunnen waarborgen, totnogtoe moesten de kernleden de kursussen van monitor en monitrice die zij volgden, zelf bekostigen. Het jeugdkamp van Zepperen kostte 25.000 Frank. De verzekering alleen overtreft reeds de gemeentelijke toelage. En hun werking is uitsluitend op de gemeenschap gericht menen zij. Feit blijft inmiddels dat heelwat mensen te Kotem-aan-de-Maas en Boorsem achter de jeugdgroep staan en er trouwens heelwat heil van verwachten voor de jongeren en het verenigingsleven te Kotem en Boorsem.

XXXX

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

KOTEM / ELSLOO - SCHILDERIJ ZICHT OP DE HAL

Dit is een schilderij van Cornelis Rol. Hij gaf toestemming aan schrijver Jac P. Thijsse die vooral bekend werd met zijn plaatjesboeken van ...