Zoeken in deze blog

woensdag 1 mei 2024

VREUGER: CARLO IN ACTIE (ALFONS CRIJNS)


Janneke en Carlo op kroegentocht.
Janneke woonde aan de Oude Baan in Daelgrimbie indertijd het voorlaatste huis richting Rekem. Maar hij heeft ook een tijdje gewerkt en gewoond bij “Den Heyb” op de “Auw hove”, later is daar zijn broer, die chefgard was op de put ook ingetrokken.
Na een jacht op everzwijnen ontdekten de jagers dat ze een everzwijnmoeder in de nabijheid van haar nest hadden neergeschoten. De zwijntjes in het nest werden niet aan hun lot overgelaten maar eveneens naar de mensenwereld meegenomen. Eén van die zwijntjes werd in bescherming genomen en met de melkfles of wat dan ook groot gebracht door Janneke Martens.
Janneke en Carlo -want zo noemde hij zijn zwijntje- werden zodanig close dat ze op zondag samen op kroegentocht gingen. Zowel in Opgrimbie als in Mechelen waren zij een graag gezien koppel. Met Janneke en Carlo in de buurt was er altijd wel iets te beleven.
Carlo lustte wel een pintje bier, maar Janneke nog veel meer. Hij daagde de cafégasten voor enkele pinten uit om met zijn Carlo een worstelpartijtje aan te gaan. Soms had hij al een afspraak met zijn vriend Mathieu . . . . . die zich dan liet uitdagen en voor enkele tourneetjes van de cafégasten een partijtje worstelen met Carlo aanging. Ge moet er niet aan twijfelen dat er dan gelachen en getierd werd.
Als Carlo dan zin had in een pintje, richtte het zich tegen het buffet op en eiste alzo knorrend zijn biertje op. Bij “Surske de Kempenear” kreeg Carlo ook al eens een sigaretje aangeboden iets wat Carlo best wist te waarderen. Als de avond laat werd en de kroegentocht erop zat, trokken beide dan goed beschonken terug naar huis, de een al een beetje zatter dan de ander.
Zo kreeg Jantje zijn pintjes betaald en de cafébaas de centjes in zijn lade. De gasten tevreden hadden alweer een gezellige zondagavond om aan terug te denken, klaar om er weer voor een weekje tegenaan te gaan.
2005 Alfons Crijns

Geen opmerkingen:

Een reactie posten