Zoeken in deze blog

zaterdag 9 juli 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - DORPSTRAAT (NU DOKTER HAUBENLAAN) 1909


Deze straat neemt voor het huis achteraan naast de bomen een bocht naar links om zo richting brug te gaan en je kon aan de bomen ook rechtsaf naar het oude kerkhof of richting Boorsem (toen Boorsheim) gaan. De brug van nu anno 2023 is nu rechtdoor aan de bomen waar ook een smal straatje was, het Ganzenstraatje. de woningen daar moesten toen onteigend worden om plaats te maken voor de brug van nu.

Het gebouw en de bomen op het einde van de straat zijn inmiddels al lang verdwenen. Achter dit gebouw bevindt zich de Zuid-Willemsvaart.
In augustus 1856 brandt de Dorpstraat volledig af, op drie huizen na. Hierdoor verdwijnt de oorspronkelijke bebouwing met de typische L-vormige hoeven en het vakwerk. Dit verklaart tevens de huidige homogene bebouwing van het oude centrum, dat in de loop van 1857 en 1858 werd heropgebouwd.
Rechts L' Hotel du Limbourg, met voor het hotel veldwachter Graad Kessen alias "de kes". Links, naast de tweede poort, woonde D. Daniëls, de laatste jood die op de juddenheuvel begraven werd.

XXX







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

CINEMA: HET BEEST 1982

X