XX
Zoeken in deze blog
donderdag 30 juni 2022
woensdag 29 juni 2022
dinsdag 28 juni 2022
maandag 27 juni 2022
KOTEM (TOEN COTHEM) GROTESTRAAT (TOEN GROOTE STRAAT) - CAFÉ "FLEUR"
Kotem grotestraat, achter toendertijd dorpscafé "Fleur" bevindt zich de Maasdijk. Héél lang geleden dus, in Boorsem en Kotem zijn heel wat café's en winkeltjes geweest.
XX
OUD-REKEM (TOEN RECKHEIM) - INHULDIGING STANDBEELD DER GESNEUVELDEN 1914-1918
Op 20 augustus 1922 had te Rekem onder grote belangstelling de plechtige onthulling van het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog plaats. Het bronzen beeld op een natuurstenen sokkel stelt een naar links kijkende soldaat voor, met laarzen, lange mantel, riem en helm, in een dynamische doch elegante houding. Met de rechterhand houdt hij een vaandel in de hoogte, terwijl hij met de linkerhand een geweer omknelt. Het bronzen beeld werd vervaardigd door Frans Huygelen, die de opdracht hiertoe reeds in 1919 had gekregen. Op het voetstuk van het beeld staan de signatuur: FRANS HUYGELEN en de naam van de gieterij: FONDERIE VERBEYST / BRUXELLES.
Op de voorzijde van de sokkel prijkt het opschrift: DEUS TUORUM MI / LITUM / SORS ET CORONA PROEMIUM / (S. AMBI) / GRUET DANKBAAR WIE / DEN DOOD / OM RECHT EN VRIJHEID / TARTTEN / ZIJ LEVEN IN GODS SCHOOT / ZIJ LEVEN IN ONS HARTEN / 1914-1918.
Op de linkerzijde van de sokkel staan dertien namen van gesneuvelden onder de inscriptie: GESNEUVELDE SOLDATEN; de rechterzijde vermeldt twee namen van doodgemartelde burgers en drie namen van doodgeschoten burgers.
Vóór het monument, in een hardstenen omlijsting, ligt een steen voor de gevallen leden van het Geheim Leger, met inscriptie: † 1940-1945 †/ G.L. – B.N.B. / GEVALLEN VOOR / KONING / EN VADERLAND, gevolgd door vier namen.
Tussen deze plaat en het monument komt een schuin opgestelde plaat voor met de inscriptie: GEVALLEN VOOR HET VADERLAND / 10 MEI 1940 REKEM, met eronder enkele namen.
Het gedenkteken is thans (2013) voorzien van een recente boord van cementsteen, waarin dolomiet.
Onder het monument is een grafkelder, reeds in 1919 aangebracht, waarin drie inwoners van Rekem begraven liggen die sneuvelden voor het vaderland. De twee kanonnen - oorlogstrofeeën - die eertijds het oorlogsgedenkteken flankeerden, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse soldaten meegenomen.
XX
zondag 26 juni 2022
ZILVEREN ERETEKEN VOOR MARTINUS GIELEN, DE MULDER VAN BOORSEM
X
MOPERTINGEN - MONUMENT SHERMANTANK M4A4 2018
Foto Jp
De Shermantank M4A4 is in 2003 vervoegt bij het al bestaande monument.
Een gespecialiseerde firma heeft een 30 ton zware tank neergezet op het Rademakersplein in Mopertingen (deze regio is bevrijd op 07-09-1944 door het 2de Amerikaanse pantserdivisie Hell on wheels. De tank vervoegt het al bestaande oorlogsmonument. Het Herdenkingscomité dat speciaal voor deze gelegenheid in het leven is geroepen, is erg fier.
,,Deze Shermantank M4A4 is rond 1942 gemaakt in Detroit in de Verenigde Staten. Hij is uitgerust met een standaard 75 millimeter kanon en weegt gevechtsklaar 33 ton. Deze tank is zonder munitie en bemanning ook nog goed voor 30 ton. Hij is afkomstig van de schietstand in Brasschaat en is door het leger naar hier vervoerd. Het leger heeft het vervoer ook betaald, het Herdenkingscomité financiert de takelkosten,'' aldus secretaris Pierre Meijers.
,,Het bestaande oorlogsmonument dateert van 1994. Toen reeds waren er plannen om een tank toe te voegen. Om allerlei redenen is dat toen mislukt. In 1999 hebben we een tweede poging ondernomen. We wilden tegen 2004, 60 jaar na de bevrijding, zeker een tank als herdenkingsmonument. Daarom hebben we het legermuseum ingeschakeld. Zij beheren alle overgebleven oorlogsmateriaal. Met de hulp van het ministerie van Defensie en van de Eerste minister zijn we er ten slotte in geslaagd om de tank tot in Mopertingen te krijgen. Het is een uniek moment, want in deze streek zijn er bitter weinig oorlogsmonumenten die naar de Amerikanen verwijzen. Nochtans waren zij hier de bevrijders,'' verklaart Meijers.
X
NEERGESTORT SQUADRON VLIEGTUIG VLAK AAN DE BRUG IN VROENHOVEN 1940
Een van de 12 Squadron vliegtuigen schoot op 12 mei 1940 op de betonbrug. Het was de taak om de betonbrug over het Albert Kanaal in Vroenhoven te vernietigen. Het vliegtuig stortte neer bij de brug, de drie bemanningsleden werden gevangen genomen.
X
VOGELS VANGEN
Vogels vangen bleef ondanks vele verboden populair in de jaren '20/'30. Leeuweriken en spreeuwen waren vooral geliefd als voedsel. Vinken en andere zangvogels zette men in bij zangwedstrijden. Opgesloten in een piepklein kooitje moesten de vinken zo vaak mogelijk 'Suske Wiet' roepen.
zaterdag 25 juni 2022
BOORSEM (TOEN BOORSHEIM) - KANAAL MET BRUG 1938
X
IN BOORSEM ZIT EEN MAMMOET ONDER HET GRIND (ARTIKEL UIT 1972)
HET ARTIKEL UIT 1972
In de laatste ijstijd, van 100.000 tot 10.000 jaar voor christus, liep in onze streken een mammoet rond, het beest stierf op een stuk toendra waar thans de << Gravelco>> te Boorsem langs de Zuid-Willemsvaart een uitbating heeft. Hij is misschien een natuurlijke dood gestorven of mogelijk overleden aan de gevolgen van steken en meppen die hij had gekregen van een met speer en knots jagende man. Maar wat doet het ertoe? Zoveel jaren later, op zaterdag 5 januari werden de eerste stukken van zijn skelet gevonden door Gilbert Merlo, werkleider bij hogergenoemde firma. Hij verwittigde onmiddellijk zijn patron, de H. J.acobs en die was gelukkig zo attent een telefoontje te geven aan directeur Claessen van de Normaalschool te Mechelen die altijd op de loer ligt naar ouwe botten en knoken, het is zijn passie. En die gaf een seintje aan de H. M. Verbeeck die in Bokrijk zit te werken aan de uitbouw van het natuurwetenschappelijk museum.
En die togen naar Boorsem om te kijken naar wat beschreven wordt als de resten van een raar beest met horens. Of het waren tanden, maar daaromtrent hadden ze bij Gravelco geen zekerheid. Toen bleek het om de resten te gaan van een mammoet, een Antaretische olifant.
OP DE BODEM VAN EEN MAASARM
Gilbert Merlo was op 5 januari aan het manoeuvreren met een enorme kraan toen hij iets bemerkte in zijn laadbak. Normaliter gooien ze zo een vondsten weg want anders loopt de hele werf vol nieuwsgierigen en dat is niet economisch. Zulke ontdekkingen kunnen nochtans enorm belangrijk zijn. In dit geval hoopt men immers het ganse skelet van de reus bloot te leggen en daar heeft men totnogtoe nog niet de gelegenheid voor gehad in het Limburgse. In 1825 bij het graven van de Zuid-Willemsvaart, werdente Smeermaas resten van zowat 5 stuks gevonden, toen ze de bedding van het Albertkanaal uitdiepten werden wel op een 5-tal plaatsen, o.m. te Diepenbeek, tanden gevonden maar nu zit er de kans in dat het hele geraamte wordt gerecupereerd. Het zit verborgen onder een grindlaag op een diepte van een negental meter in wat een oude Maasarm is geweest. De hele streek zit vol van die uitlopen want de stroom was grillig. Deze geulen raakten dicht door aanslibbing.
EEN BEHAARDE BRUINE KOLOS
De heren Verbeeck en Claessen lijken wel een mammoet thuis te hebben, zo goed kennen ze de beesten - suggestie voor een nieuwe TV-serie: <<Met een mammoet op schoot>>, Maar laten we opnieuw ernstig wezen, mammoeten leefden volgens het patroon van ijsbergen. Ze groeiden 5 meter hoog en hun lengte schommelde ook daaromtrent. Met zijn volle 30 kubieke meter vlees doolde hij rond, vreedzaam planten etend, gewapend met twee enorme stoottanden die, en dat is vreemd aan die kerels , de lucht inwezen. Niets kon hem deren, want hij had een dikke huid van 3 cm. bedekt met dikke haren en lange wollige slierten waar het ongure weer op afschampte. (Destijds liepen onze voorvaderen hier rond in dikke berevellen, met ijspegels van voeten en de tranen vroren vast onder hun ogen.) Op zijn schouders torste hij een soort bult met reserves vet. Deze ambulante bewoners van onze contreien trokken heen en weer met ijs en sneeuw in tijden dat de poolkap reikte tot Drenthe en Hamburg.
PREDMOST: 900 GERAAMTEN
De geschiedenis van de vondsten van mammoet-overblijfselen is vrij vlug verteld. In de 17de eeuw werden enorme lagen beenderen ontdekt. De eerste vinders dachten dat ze rondzeulden met stukken mens. Vreemd was dat in feite niet want de verschrikkelijke Cyclopen die de Grieken de daver op het lijf joegen, werden afgebeeld met mammoet hoofden. Te Predmost in Moravië werd het een spectaculaire gebeurtenis toen 900 skeletten werden uitgegraven, men vond er treksporen van de dieren naar een vallei waar ze werden opgevangen door mensen die hun vlees als culinaire finesse apprecieerden. Nog mooier was wat enkele jagers in de grote ijskast Siberië beleefden. Zij vonden er goed en compleet bewaarde mammoeten. Het vlees van de dikhuiden bleek zo lekker dat de sledehonden er grollend voor vochten. Deze jagers hebben het voorhistorisch beest zijn naam gegeven: ze dachten met dieren te maken te hebben die in de grond leefden. Tevens wordt verteld dat op een congres van geleerden dat te St.-Petersburg werd gehouden een stukje mammoetvlees werd geserveerd voor de aardigheid maar het werd de heren - zo zegt men toch - pas verteld toen ze de brok al opgegeten hadden. Dat alles was nog maar klein bier want heel de zaak nam haar strafste wending toen in 1920 Siberische jagers wit rond de neus werden. Voor hen, in de mist, renden enorme beesten trompettend de Siberische geheimzinnigheid in. De wetenschap trad hen bij: het is niet uitgesloten dat er nog levende stuks ronddwalen in de eenzame vrieskou van de stuk onherbergzaam land.
ER IS HOOP
Intussen hopen directeur Claessen en de H. Verbeeck maar dat de rest van de mammoet van Boorsem kan verzameld worden. De Limburgse jeugd zou hem dan kunnen gaan bewonderen in het natuurwetenschappelijk museum van Bokrijk, het wordt vast een hele doen om hem in elkaar te steken en te bewerken voor verdere bewaring. Ergens is het godgeklaagd dat in Limburg veel vindplaatsen worden uitgekamd maar dat de buit naar musea in Luik werd versleept. Maar de mammoet van Boorsem krijgen ze in geen geval.
X
vrijdag 24 juni 2022
MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - AAN DE DRAAIBRUG
Het zou kunnen dat deze foto van nog eerder is dan op de andere foto omdat er geen gebouw naast het huisje is. Men kan hier de witte gevel zien van dat huisje aan de kant waar het huis is op de andere foto.
Dit is draaibrug 5 in volle glorie, verderop in Boorsem (toen Boorsheim) was draaibrug nr. 4
XXXX
Abonneren op:
Posts (Atom)
DE FAZANT
Waar zit ik het liefst? Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm. Ook...
-
Steven Van Herreweghe vond in het archief van de openbare omroep een stukje legendarische televisie terug, daterend van tweede kerstdag 1993...
-
Twee potten uit de Romeinse periode werden bijna volledig intact uitgegraven op Mottekamp. Interactieve ex...
-
4 GEZEGDEN als je me niet geloofd, dan maak ik je wat anders wijs. - Es te miech neet geluifs, dan maak iech diech get anges wies. ga naar...