Zoeken in deze blog

maandag 27 juni 2022

SMEERMAAS (TOEN SMEERMAES) - TRAMHALTE 1921


 X

OUD-REKEM - ZICHT OP HET STANDBEELD VAN 1914-1918

XX
 

KOTEM (TOEN COTHEM) GROTESTRAAT (TOEN GROOTE STRAAT) - CAFÉ "FLEUR"


Kotem grotestraat, achter toendertijd dorpscafé "Fleur" bevindt zich de Maasdijk. Héél lang geleden dus, in Boorsem en Kotem zijn heel wat café's en winkeltjes geweest.

XX

LANAKEN (TOEN LANAEKEN) - OFFICIËLE ONTVANGST VAN DE GRENSWACHT GRENSFIETSERSEENHEID-5 OP HET KERKPLEIN DOOR BURGEMEESTER HENRI MARTIN 1934


X

 

REKEM (TOEN RECKHEIM) - HOTEL / RESTAURANT 'MOEDER-LAMBIC" STEENWEG DAALWEZET



X

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - DOORTOCHT BELGISCHE VRIJWILLIGERS AAN DE STEENWEG (KRUISPUNT AAN HET GEMEENTEHUIS) OP WEG NAAR DE GRENS 1914-1918

X
 

VELDWEZELT 11 MEI 1940


XX





 

OUD-REKEM (TOEN RECKHEIM) - ZICHT OP KANAALSTRAAT 1912


XX






 

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - GEMEENTEHUIS EN VREDEGERECHT 1961


XX



OUD-REKEM (TOEN RECKHEIM) - INHULDIGING STANDBEELD DER GESNEUVELDEN 1914-1918

Op 20 augustus 1922 had te Rekem onder grote belangstelling de plechtige onthulling van het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog plaats. Het bronzen beeld op een natuurstenen sokkel stelt een naar links kijkende soldaat voor, met laarzen, lange mantel, riem en helm, in een dynamische doch elegante houding. Met de rechterhand houdt hij een vaandel in de hoogte, terwijl hij met de linkerhand een geweer omknelt. Het bronzen beeld werd vervaardigd door Frans Huygelen, die de opdracht hiertoe reeds in 1919 had gekregen. Op het voetstuk van het beeld staan de signatuur: FRANS HUYGELEN en de naam van de gieterij: FONDERIE VERBEYST / BRUXELLES.
Op de voorzijde van de sokkel prijkt het opschrift: DEUS TUORUM MI / LITUM / SORS ET CORONA PROEMIUM / (S. AMBI) / GRUET DANKBAAR WIE / DEN DOOD / OM RECHT EN VRIJHEID / TARTTEN / ZIJ LEVEN IN GODS SCHOOT / ZIJ LEVEN IN ONS HARTEN / 1914-1918.
Op de linkerzijde van de sokkel staan dertien namen van gesneuvelden onder de inscriptie: GESNEUVELDE SOLDATEN; de rechterzijde vermeldt twee namen van doodgemartelde burgers en drie namen van doodgeschoten burgers.
Vóór het monument, in een hardstenen omlijsting, ligt een steen voor de gevallen leden van het Geheim Leger, met inscriptie: † 1940-1945 †/ G.L. – B.N.B. / GEVALLEN VOOR / KONING / EN VADERLAND, gevolgd door vier namen.
Tussen deze plaat en het monument komt een schuin opgestelde plaat voor met de inscriptie: GEVALLEN VOOR HET VADERLAND / 10 MEI 1940 REKEM, met eronder enkele namen.
Het gedenkteken is thans (2013) voorzien van een recente boord van cementsteen, waarin dolomiet.
Onder het monument is een grafkelder, reeds in 1919 aangebracht, waarin drie inwoners van Rekem begraven liggen die sneuvelden voor het vaderland. De twee kanonnen - oorlogstrofeeën - die eertijds het oorlogsgedenkteken flankeerden, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse soldaten meegenomen.

XX

 

BOORSEM - DE STORMVOGEL 1956 / 1980


X

 

OUD-REKEM (TOEN RECKHEIM) CAFÉ-RESTAURANT-HOTEL NEERLANDIA

Dit Café-Restaurant-Hotel was gelegen aan de Populierenlaan tegenover Brasserie Sint Pieter.

X

zondag 26 juni 2022

REKEM PAROCHIEKERK SINT-PIETER


X

LANAKEN BEVRIJDINGSSTOET 1945


X

ZILVEREN ERETEKEN VOOR MARTINUS GIELEN, DE MULDER VAN BOORSEM


Mulders leven van de wind: bij goede wind is hun broodje gebakken, maar bij stormwind kan hun molen “door de vang” gaan. Aangezien de rem- of vangband nog rondom het sneldraaiend vangwiel op de molenas gespannen ligt, kan door de wrijving brand ontstaan.

X
 

VUCHT ZUID-WILLEMSVAART MET DRAAIBRUG NR. 6

Deze draaibrug in Vucht had nr. 6, die in Maasmechelen nr. 5 en die in Boorsem nr. 4

X

NEERHAREN (TOEN NEERHAEREN) STAATSBAAN (TOEN STEENWEG) - CAFÉ "DE WALDHOORN" 1936

Later werd dit café "De Zwaan", inmiddels ook verdwenen.

X

VUCHT AAN DE OUDE BRUG 1914-1918

 

X

VUCHT HULDIGT EEN ZIJNER GESNEUVELDE HELDEN 1921


 

LANAKEN (TOEN LANAEKEN) WOI


 

LANAKEN - BEVRIJDING 14 SEPTEMBER 1944

X
 

LANAKEN / BRIEGDEN - BRUG WOII

X
 

MOPERTINGEN - MONUMENT SHERMANTANK M4A4 2018

                                                                                Foto Jp

De Shermantank M4A4 is in 2003 vervoegt bij het al bestaande monument.
Een gespecialiseerde firma heeft een 30 ton zware tank neergezet op het Rademakersplein in Mopertingen (deze regio is bevrijd op 07-09-1944 door het 2de Amerikaanse pantserdivisie Hell on wheels. De tank vervoegt het al bestaande oorlogsmonument. Het Herdenkingscomité dat speciaal voor deze gelegenheid in het leven is geroepen, is erg fier.
,,Deze Shermantank M4A4 is rond 1942 gemaakt in Detroit in de Verenigde Staten. Hij is uitgerust met een standaard 75 millimeter kanon en weegt gevechtsklaar 33 ton. Deze tank is zonder munitie en bemanning ook nog goed voor 30 ton. Hij is afkomstig van de schietstand in Brasschaat en is door het leger naar hier vervoerd. Het leger heeft het vervoer ook betaald, het Herdenkingscomité financiert de takelkosten,'' aldus secretaris Pierre Meijers.
,,Het bestaande oorlogsmonument dateert van 1994. Toen reeds waren er plannen om een tank toe te voegen. Om allerlei redenen is dat toen mislukt. In 1999 hebben we een tweede poging ondernomen. We wilden tegen 2004, 60 jaar na de bevrijding, zeker een tank als herdenkingsmonument. Daarom hebben we het legermuseum ingeschakeld. Zij beheren alle overgebleven oorlogsmateriaal. Met de hulp van het ministerie van Defensie en van de Eerste minister zijn we er ten slotte in geslaagd om de tank tot in Mopertingen te krijgen. Het is een uniek moment, want in deze streek zijn er bitter weinig oorlogsmonumenten die naar de Amerikanen verwijzen. Nochtans waren zij hier de bevrijders,'' verklaart Meijers.

NEERGESTORT SQUADRON VLIEGTUIG VLAK AAN DE BRUG IN VROENHOVEN 1940

Een van de 12 Squadron vliegtuigen schoot op 12 mei 1940 op de betonbrug. Het was de taak om de betonbrug over het Albert Kanaal in Vroenhoven te vernietigen. Het vliegtuig stortte neer bij de brug, de drie bemanningsleden werden gevangen genomen.

X
 

VOGELS VANGEN

Vogels vangen bleef ondanks vele verboden populair in de jaren '20/'30. Leeuweriken en spreeuwen waren vooral geliefd als voedsel. Vinken en andere zangvogels zette men in bij zangwedstrijden. Opgesloten in een piepklein kooitje moesten de vinken zo vaak mogelijk 'Suske Wiet' roepen.
 

vrijdag 24 juni 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN AD MAAS) MEELSTRAAT / GANZENSTRAATJE


X

 

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - AAN DE DRAAIBRUG

Het zou kunnen dat deze foto van nog eerder is dan op de andere foto omdat er geen gebouw naast het huisje is. Men kan hier de witte gevel zien van dat huisje aan de kant waar het huis is op de andere foto.

Dit is draaibrug 5 in volle glorie, verderop in Boorsem (toen Boorsheim) was draaibrug nr. 4

Om naar hun velden te kunnen gaan hadden de Mechelaren in de Meelstraat zelf een houten brug over het kanaal gebouwd. Eenmaal echter dat de scheepvaart begon en het kanaal verbreed werd, moest ze verdwijnen. Omdat ook Boorsem bij het bouwen van een brug belang had - veel mensen van Boorsem bezaten landerijen aan de westkant van het kanaal -, vroegen beide burgemeesters de toelating hiervoor aan de Hollandse gouverneur. Ze kregen die op voorwaarde dat ze ze zelf zouden betalen. De brug (een ophaalbrug) kwam er ter hoogte van de huidige Kromstraat, ongeveer de grens tussen Boorsem en Mechelen. Handig voor de boeren van Boorsem doch voor de mensen van Mechelen betekende ze een hele omweg om naar het veld te gaan. Later zou de ophaalbrug vervangen worden door twee draaibruggen, een te Boorsem en een te Mechelen. De brugwachterswoning en het witte wachthuisje van de tolbeambten (het "kommiezenhuuske") verdwenen in 1934.

XXXX
 


OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...