Zoeken in deze blog

zondag 21 november 2021

VELDWEZELT - BRUG EN BUNKER

Veldwezelt - brug vervaardigd uit staal in de jaren '30 en uitgraving Albertkanaal.
België was in de jaren '30 een land dat een wijze les had geleerd uit het verleden. Een snelle invasie vanuit Duitsland zou in de toekomst uit alle macht bestreden worden.
In 1930 was er begonnen met het graven van het Albertkanaal, dat de Maas bij Luik moest verbinden met Antwerpen. Hoewel het kanaal door de economische crisis en de oorlogsdreiging in de jaren '30 geen enkele economische waarde zou hebben, was het voor België een zeer welkome strategische verdedigingslinie.
Ook was België al in 1934 begonnen met het uitvoerig trainen van de eerste troepen. In 1938 was er begonnen met het aanbrengen van explosieven op 800 strategisch belangrijke objecten, zoals bruggen en tunnels.
Het Albertkanaal liep in een boog om de westzijde van Maastricht heen. Tussen Briegden in het noorden en Kanne in het zuiden was het kanaal op sommige plaatsen maar enkele tientallen meters van de Nederlandse grens verwijderd. Oversteken was slechts op vier plaatsen mogelijk: Bij Briegden, Veldwezelt, Vroenhoven en Kanne.
De mechanismen om de bruggen op te blazen bevonden zich altijd vlakbij. De brug van Veldwezelt was 115 meter lang, 9 meter breed en vervaardigd uit staal. Al bij de bouw was ze voorbereid op oorlogshandelingen, door in de westelijke pijler een bunker te bouwen. Deze bunker C was met een trap van ruim 80 treden te bereiken vanaf de weg.
Het mechanisme om de brug op te blazen bevond zich in bunker N, bovenaan de helling, enkele meters van de brug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten