Zoeken in deze blog

woensdag 17 november 2021

PIERRE KUYPERS, ALGEMEEN KAMPIOEN 1955 VAN DE DUIVENBONDEN VAN BOORSEM EN UIKHOVEN

Boorsem 1955
Te Boorsem en Uikhoven, waar de duivenbonden "De Grensduif" en "De Witpen" bestendig samenspelen, werd het algemeen kampioenschap 1955 toegewezen aan Kuypers Pierre. Hij werd daarbuiten nog kampioen der jonge duiven 1e en 2e inzet (viermaal) en meeste prijzen met één duif (7 prijzen). We geloven niet dat zulks enige verwondering verwekte. Het is inderdaad maar al te goed geweten in geheel de Maasgouw welke duiven er op het hok Kuypers te Boorsem huizen. Zij hebben doorlopend in de naoorlogse periode op het voorplan gestreden en dit niet alleen te Boorsem en Uikhoven, maar evenzeer in gans de Maasgouw en zelfs doorheen gans de provincie.
De familie Kuypers heeft reeds heel wat prestaties uit haar stel duiven weten te halen. Enkele jaren terug bereikten zij steeds een jaarlijks totaal van meer dan 200 prijzen. Men weet er te Boorsem geen plaats meer met de erediploma's en eretitels die zij reeds in ontvangst moesten nemen. Geheel de gang en keuken zijn volgeschilderd, doch het kon niet baten. Alle kunnen ze onmogelijk getoond worden aan de bezoeker.
En nochtans houden de Kuypersen er geen grote kolonie op na. Momenteel hokken er 13 koppels die ook wellicht in 1956 weer de naam Kuypers met klank zullen omgeven. Duivenmelker Kuypers is er toe geraakt zich een stam duiven van kwaliteit aan te schaffen. Daaruit bouwden ze een eigen stam op, die reeds overvloedig bewezen heeft, werkelijk bijzondere waarde te hebben.
een terugblik werpen op het vluchtseizoen 1955, dat een totaal van 169 prijzen met 8 eerste prijzen en 36 serieprijzen opleverde.
DE GEHEIMEN VAN DEZE SUCCESSEN
---------------------------------------------------
De gebroeders Kuypers menen, dat de duivensport nog heel wat geheimen bevat, doch dat de kennis ervan de melker niets verder zou helpen in de sport. Goede duiven, die in forme zijn, moeten noodzakelijkerwijze goed vliegen, is hun stelling. Goede duiven huizen er op het eenvoudige hok Kuypers te Boorsem. Daar twijfelt niemand meer aan.
Hoe zij er in slagen jaren op het voorplan te blijven, komt ongetwijfeld door de strenge zifting, die zij er op nahouden. Inderdaad op het hok Kuypers worden alle duiven, die niet vliegen, onverbiddelijk opgeruimd. Gevoelsmotieven kunnen op het hok Kuypers nooit voorgedragen worden. Enkel de blote werkelijkheid van de behaalde prijzen komt in aanmerking. En teneinde overbevolking te voorkomen wordt die zifting, uitsluitend gebaseerd op de mand, zelfs zeer streng doorgevoerd; we zouden haast zeggen te streng. deze zifting heeft reeds plaats bij de jonge duiven. Een jonge duiver, die geen zes prijzen tijdens zijn eerste vluchtjaar bij elkaar vliegt, zal de winter niet kunnen doorbrengen. Hij wordt opgeruimd. Zo vertelden de gebroeders Kuypers ons, dat tijdens het jongste vluchtseizoen een jonge duiver 1955, die nochtans op het derby der jonge duiven uit Orléans binnen de prijzen was geëindigd opgeruimd werd, omdat hij in totaal slechts 5 prijzen had weten te behalen.
Die uiterst strenge zifting wordt nog verder gezet bij de oude en jarige duiven, die 8 prijzen moeten behalen per vluchtseizoen om in leven te kunnen blijven. Op die wijze behouden de gebroeders Kuypers enkel het allerbeste van hun ras over en valt het ook te verklaren, dat zij met een beperkte kolonie duiven veel prijzen behalen. Wat de verzorging aangaat, wordt door Albert Kuypers 's morgens en 's avonds een gewone handelsmengeling toegediend, terwijl in het water steeds honing wordt bijgevoegd.
De kampioenen Kuypers speelden in 1955 bijzonder hard met de jonge duiven.
Bij de oude duiven was de "Dikke Blauwe" een onverhoopt succes.
De beste jaarling 1955 "De Sappe" ging evenwel verloren, deze duif behaalde tal van prijzen.
Bij de jonge duiven wordt de eerste rij ingenomen door "Ambiorix".
En zo zouden we kunnen verder gaan: steeds maar ereprijzen en prachtige resultaten. De gebroeders Kuypers te Boorsem, waar gans de familie meedoet en geheel de buurt supportert, hebben niet voor niets een vooraanstaande plaats ingenomen in de Maaslandse duivensport.

XXX

Geen opmerkingen:

Een reactie posten