Zoeken in deze blog

woensdag 17 november 2021

UIKHOVEN - UIKHOVENAREN BOUWEN HUIZEN IN HET KANAAL (ARTIKEL UIT 1987)

Een erg merkwaardige straat in de provincie Limburg mag hoe dan ook de Pastoor Goossensstraat in de meest zuidelijke deelgemeente van Maasmechelen genoemd. Alhoewel die merkwaardigheid op dit ogenblik niet direct kan waargenomen daar een vrij belangrijke gedaantewisseling van de weg zich situeert in het verleden. Over een periode van zo'n slordige honderdvijftig jaar hebben de dorpsbewoners van Uikhoven immers een zeventigtal huizen gebouwd in een kanaal. Een kanaal dat in vroegere jaren de Maas verbond met de slotgracht van het kasteel van Rekem en de Ziepbeek. En dankzij die bouwzucht in het kanaal ontstond de huidige Pastoor Goossensstraat. Enkele beddingen op de grens met Rekem zijn de enige, stille getuigen van de vaart die men indertijd <Maas-Ziepkanaal> heette.
Naar het waarom van de Uikhovense bouwperikelen in het bewuste kanaal, heeft men vandaag alvast het raden. Waarschijnlijk omdat men langs de vaart al een weg had aangelegd en na de drooglegging zelfs de kanaalbedding, mits een beetje grondopvulling als fundament voor een woning kon gebruiken. De Pastoor Goossensstraat ontstond dus uit een bevaarbaar kanaal dat na de Franse revolutie werd gedempt en met kiezel aangevuld op de plaatsen waar men huizen wilde bouwen. Stilaan raakte de weg volbouwd en enkel aan de afrit van de brug naar Uikhoven, ligt tussen twee rijen canadabomen de laatst overgebleven bedding van het Maas-Ziepkanaal.
BEVEILIGING
-----------------
In 1670 liet de toenmalige graaf d'Aspremont-Lynden het kanaal in Uikhoven graven en in vier maanden tijd klaarde men het karwei. In die tijd speelde men nog graag oorlogje en vooral de hertogen van Brabant rukten al te graag ten strijde om een lapje grond bij te winnen. Maar de graaf van Rekem leunde sterk aan bij de Oostenrijkse Keizer die de hebzucht van zijn Brabantse tegenstanders liefst zag ingetoomd. Anders verloor hij immers zelf een lapje grond. Het Maas-Ziepkanaal met een breedte van zo'n twaalf meter moest de oprukkende Brabantse edelmannen te paard maar eens eindelijk een halt toeroepen. Dat men via deze waterweg ook het kasteel kon bevoorraden, bleek later handig meegenomen. Kleine scheepjes van pakweg 20 ton voeren af en aan.
DORPSSTRAAT
---------------------
Na de Franse revolutie en het Waterloo van Napoleon had het kanaal al zijn oorspronkelijke bedoelingen kwijtgeraakt en diende het nog heel wat jaren om het achterwater bij een overstroming van de Maas af te voeren richting Boorsem. Totdat de Uikhovense bevolking plots in een bouwrage schoot en het kanaal stukje bij beetje opvulde tot bouwrijpe gronden. De weg zou uitgroeien tot de voornaamste pijler van de Uikhovense samenleving an jarenlang de naam van <Dorpsstraat> dragen. De plaatsen waarop men niet onmiddellijk huizen metselde, bleven voor de kinderen van het Maasdorp onvergetelijke oorden van eindeloos plezier. In de zomer met zelfgeknutselde vlotten en in de winter op de schaats. Toen Uikhoven fusioneerde met Maasmechelen, luisterde de Dorpsstraat voortaan Pastoor Goossensstraat.
PASTOOR
--------------
Deze pastoor vertoefde meer dan 40 jaar als geestelijke herder tussen de Uikhovenaren, bouwde er een nieuwe kerk en stond bovenal bekend als <wonderdokter> omdat hij met kruiden experimenteerde. Bovendien verkondigde hij zichzelf als specialist in het wegwerken van allerlei soorten exzeem en hersenvliesontsteking. Toch staat pastoor Goossens sinds zijn dood in 1957 bekend als een ongelooflijke grappenmaker en het is waarschijnlijk dankzij hem dat de Uikhovenaren ook nu nog graag humoristisch door het leven gaan. Grappen zijn in dit Maasdorp niet weg te denken. Maar dat de Uikhovenaren huizen bouwden in het kanaal, is helemaal geen grap. Daar staan de huizen als een paal boven water.

XX



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: SLACHTEN OP DE BOERDERIJ

In november werd op elke boerderij het varken geslacht. Dit leverde een heel jaar vlees op voor eigen gebruik. Een fornuispot met 120 liter ...