Een zwartbonte stier weegt gemiddeld zo'n 1200 kilo, maar stieren van het rundveeras Blonde d'Aquitaine kunnen gemakkelijk ook 1400 kilo halen.
Je moet altijd op je hoede zijn bij een stier in de buurt. Het meest gevaarlijk zijn kleine zwarte stieren, daar kun je beter niet bij in het hok gaan.
Werken met stieren op een boerderij is niet zonder risico's. Met enige regelmaat verschijnen er berichten in de media over boeren die gewond raken na een aanval door een stier. ,,Met een stier gaat het vaker mis dan wij in de pers lezen".
Sinds 2012 zijn er ruim 60 ongevallen geweest tussen mens en stier. Hoeveel precies met een dodelijke afloop, weet ik niet. Het zal gemiddeld om twee tot drie dodelijke incidenten per jaar gaan. Soms overlijdt een boer zonder dat breed bekend wordt dat het door een stier kwam. De ruchtbaarheid die er aan zo'n incident wordt gegeven blijft meestal beperkt.
Als je zo'n dier in de stal hebt, moet je ogen in de rug hebben, er kan altijd wat gebeuren."
Het is verstandiger om helemaal geen stieren op de boerderij te houden, dat zou de veiligheidsrisico's behoorlijk verbeteren, dat er de afgelopen jaren juist meer boerenbedrijven stieren zijn gaan houden is een slechte ontwikkeling."
Neusring
Voor agrariƫrs die er toch voor kiezen een stier op stal te hebben, plaats bijvoorbeeld een neusring, dan is een stier beter handelbaar. Zet de stier apart en niet tussen de koeien. Zorg voor vluchtroutes, bijvoorbeeld een smal poortje waar de stier niet door kan maar de boer wel. En doe de stier weg als hij een jaar oud is. Hoe ouder, hoe groter, hoe zwaarder en gevaarlijker.
Het zijn vaak oudere boeren die slachtoffer worden van een stier. Zij teren op hun ervaring en als het jaren goed is gegaan, verslapt de aandacht. Maar een stier blijft onberekenbaar en kan zo ineens agressief worden. Meestal in het open veld, als hij de kudde wil beschermen. Met een stier op de boerderij ligt het gevaar altijd op de loer.
Vooral oudere stieren vertonen agressief gedrag. Stieren hebben een groot beschermingsgevoel voor de hele kudde. Het mannetjesinstinct. Het is moeilijk te voorspellen welke stieren gevaarlijk worden. Uiteindelijk zou ik een stier nooit vertrouwen. Vooral als ze ouder worden, kunnen de uitbarstingen agressiever zijn.
Kunstmatig
stieren zijn nauwelijks nog nodig op agrarische bedrijven. Een stier hoeft niet meer tussen een kudde te lopen, natuurlijk. Met kunstmatige inseminatie kan het zaad, dat elders gewonnen is, ingebracht worden.
Een koe is op een bepaald moment in de 21 dagen in optimale staat om bevrucht te worden. Met inseminatie moet je dat zelf uitzoeken, dat is best lastig. Stieren voelen dat moment perfect aan. Het is een van de redenen waarom boeren toch voor natuurlijke bevruchting kiezen.
Werken met een stier eist alle scherpte. Boeren die een stier op stal hebben zouden een noodplan moeten hebben. Wat doe je als het echt mis gaat? Een stier die een gevaar vormt voor de boer zou in het slechtste geval afgeschoten moeten worden. Dan kun je ergere of dodelijk ongelukken voorkomen.
X
Geen opmerkingen:
Een reactie posten