Zoeken in deze blog

vrijdag 5 april 2024

DE TIJD VAN TOEN: PEER JANSSEN, DE HERKUUL DER KEMPEN (1862-1915)







DE ZWAARSTE, DE DIKSTE EN DE STERKSTE MAN TER WERELD  WUUSTWEZEL (TOEN WUESTWEZEL)

Hij wedde op 12 februari 1905 voor een koe met veekoopman Louis Van Rieth uit Kalmthout. Peer (Petrus) Janssen beweerde dat hij zo sterk was als een paard en dat hij een kar van 1,5 ton, geladen met drie ton kasseien kon voorttrekken. Petrus Janssen liet zich inspannen als een paard en trok de vracht van 4,5 ton vooruit. Sindsdien werd Peer Janssen Sterke Peer genoemd.

Na deze stunt begon hij zichzelf voor te stellen als een krachtpatser. Op grote affiches werd hij overal als attractie aangekondigd met volgende maten: lengte 1,71 meter, omtrek van het lichaam 1, 91 meter, biceps 0,71 meter en een gewicht dat varieerde van 189 kg in 1905 tot 204 kg bij zijn dood.

Peer Janssen was paardenbeenhouwer en cafébaas. Hij kocht een kermiswagen en bezocht foren en kermissen. Daar liet hij zich bewonderen in badpak of haalde krachttoeren uit. Zo temde hij een woeste stier door hem bij de horens te vatten en op de grond te leggen. In Leopoldsburg trok hij voor de ogen van koning Albert I het zwaarste kanon vooruit. Hij worstelde en trad op in de hippodroom van Antwerpen. In 1908 werd hij in Brasschaat in een koets rondgetoerd als bewijs van de gezonde buitenlucht. Zo verwierf hij naam als “de sterkste, zwaarste en dikste mens ter wereld”.

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X