Zoeken in deze blog

dinsdag 30 april 2024

OUDE BEROEPEN: OMNIBUSBESTUURDER


Vóór de dorpen met (stoom) trams of autobussen werden verbonden met de steden, en ook nog een tijdje daarna, brachten voermannen met zware omnibussen de dorpelingen met hun omvangrijke koopwaren naar de markt in de stad.

X

PEER - HET STADHUIS


X

REKEM (TOEN RECKHEIM) BOVENWEZETH TRAMHALT


 Heden is dit ongeveer de plek tussen de Jumbo en het rond punt.

OUDE BEROEPEN: SMID

Dit is ongetwijfeld een foto die de herinnering oproept aan de grote smidsen van weleer, waar vele gietijzeren werktuigen stonden en alle werkzaamheden draaiden rond een heet, gloeiend vuur. de foto werd in het begin van vorige eeuw genomen. Vroeger bezat elk dorp een of twee smeden. Vandaag zijn de artisanale smeden bijna allemaal verdwenen.

X

OUDE BEROEPEN: BROODBEZORGER


Deze foto toont een knecht-broodbezorger met zijn karakteristieke duwkar, waarvan het deksel openstaat om het ovenverse brood te verluchten. De gemuilbande hond trok de kar. De foto werd genomen omstreeks 1900.

X

maandag 29 april 2024

OUDE BEROEPEN: DRAAIMOLENUITBATER


Deze draaimolenuitbater poseert na een regenbui fier met vele belangstellenden voor zijn draaimolen. Dergelijke molens, in de volksmond "zwiermolens" genoemd, verschijnen nog zelden op de dorpskermissen.

X

OUDE BEROEPEN: SINAASAPPELENVERKOOPSTER


In het begin van de vorige eeuw werden de sinaasappelen als een versnapering per stuk op straat door volksvrouwen verkocht. De foto dateert omstreeks 1900.

X

OUDE BEROEPEN: RUGKORFDRAAGSTER


Deze rugkorfdraagsters leurden met hun koopwaren in een gevlochten korf. Ze zijn beladen met een grote korf vol groenten, die ze langs de straat of op de markt verkochten. Dikwijls versleurden ze ook een zware vracht als "plakis"; dit was een voordelige brandstof, gemaakt van steenkoolgruis en leemgrond. De foto dateert omstreeks 1900.

X

OUDE BEROEPEN: GEITENMELKLEURDER


Deze melkleurder verkocht "verse" geitenmelk, eventueel per kopje. Om de versheid van zijn melk te garanderen nam hij zijn troep geiten mee op tournee. De foto dateert van omstreeks 1900.

X

OUDE BEROEPEN: DE MOSSELMEID


Deze mosselmeid verkocht gewone en "moules parquées" in een stemmig winkeltje. De foto dateert van omstreeks 1900. Mosselboeren reden per kar met mosselen van dorp naar dorp; er zijn er nog weinigen, maar dan gemotoriseerden, overgebleven.

X

zondag 28 april 2024

DE TIJD VAN TOEN: VLAAIEN BAKKEN

1951



Tot het midden van de 20e eeuw beschouwde men vlaai in Limburg als een luxeartikel, die alleen op feestdagen ter tafel kwam. Op het platteland werd vrijwel altijd zelf gebakken, meestal in een traditioneel bakhuisje. De vlaaien werden op feestdagen (kermissen, bruiloften, communiefeesten, enz.) 's middags om een uur of vier bij de koffie geserveerd, meestal per persoon twee of drie stukken van verschillende smaak. Door de toenemende welvaart werden vlaaien na de Tweede Wereldoorlog ook steeds meer op 'gewone zondagen' gegeten, tot zelfs dagelijks naar believen. 






vrijdag 26 april 2024

DE TIJD VAN TOEN: CINEMA




In de jaren 1920 en 1930 werden in België de eerste bioscopen gebouwd. De mensen vergaapten zich aan grote Hollywoodproducties zoals TarzanKing KongGone with the Wind en Casablanca. Acteurs als Fred Astaire, Ginger Rogers, Marlène Dietrich en Greta Garbo werden belangrijke stijliconen. Naast de bioscoop werden ook veel films vertoond in parochiezalen. Een comité onder leiding van de pastoor zag dan toe op het zedelijke gehalte ervan. Er werd ferm geknipt in de zogenaamd pikante scènes. Indien nodig waarschuwde de pastoor vanop de preekstoel dan nog eens voor de verderfelijkheid van de film. Dit prikkelde natuurlijk nog meer de nieuwsgierigheid van de kinderen.

X

DE TIJD VAN TOEN: GENK (GENCK)


X



DE FAZANT

Waar zit ik het liefst? Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm. Ook...