Zoeken in deze blog

vrijdag 1 juli 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D/ MAAS) - VAANDELFEEST 5 MEI 1912 (toen Boschstraat, in 1927 tot Joseph Smeetslaan omgedoopt).

Ter gelegenheid van de schenking van het vaandel aan de plaatselijke maatschappij van onderlinge bijstand, 'Voorzien is genezen' verzamelden zich 104 verenigingen. De stoet was anderhalve kilometer lang en lokte meer dan 10.000 bezoekers. Het festijn werd afgesloten met feestredes en een 'monsteruitvoering' van een Vaandellied op melodie van het Transvaals Volkslied. Opvallende afwezigen waren verenigingen uit de steden, afgezien van de delegaties uit Maastricht en Tongeren. De hele middenstand verdiende aan de manifestatie, ook de plaatselijke fotograaf. Verenigingen 'die eene afzonderlijke photografie' wensten, werden één uur voor de start verzocht zich op de stoep van het gemeentehuis te melden.
Het witte boerderijtje op de foto dateert van de 19de eeuw. In 1845 was het de enige woning tussen het kruispunt en de Talderstraat. In 1912 was het dak nog met stro bedekt en stond het te dromen tussen hoge bomen.

X


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X