Zoeken in deze blog

dinsdag 31 oktober 2023

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - JOSEPH SMEETSLAAN (TOEN JOZEF SMEETSLAAN)

Rechts café Heytenis, in de verte is het gemeentehuis nog te zien.

XX

VREUGER: STROOMDORSMACHINE VAN TJAAN



Ik herinner mij nog levendig de graandorsmachine aangedreven door een heuse stoommachine die in onze dorpen voor, tijdens en na de oorlog het graan dorste. Dat dorsen gebeurde, wanneer de oogst heel droog kon afgedaan worden, ter plaatse op het veld. Wanneer de gedroogde schoven met kar, wagen en paarden binnengehaald werden en eerst opgeslagen in de schuur van de vierkantshoeve, werd een of meerdere dagen aan de poort van de schuur of in de schuur gedorst. Tjaan Carolus bezat dergelijke machine die ondergebracht werd in een langwerpige loods langs zijn huis “op de Bek”. Ik herinner me dat de wielen geleid werden door en in de boorden van twee brede ijzeren “poutrels”, in de grond ingewerkt. Tjaan had zelf geen paarden en de machine en de stoomaandrijfmachine werden dan samen vervoerd met de “waterton” op wielen om het benodigde water te vervoeren, door een stel stoere boerenpaarden van de boer bij wie ging gedorst worden. Tjaan zelf bracht het geheel in werking. Een tijd vóór het dorsen werd alles opgesteld, met accessoires aangekleed, een lange aandrijf-“riem” tussen een groot wiel aan de stoommachine en een wiel aan de dorsmachine aangespannen en alles zo opgesteld dat de operaties waar ze uitgevoerd werden, zonder problemen konden verlopen. Wanneer dan alle knechten en helpers die de boer optrommelde ter plaatse waren, liet Tjaan met de bodem van een fles wrijvend op een stoomklep de stoomfluit “toeten” en demarreerde hij de aandrijving, zodat de machine kon dorsen. Ik moet zeggen dat dit nogal een indrukwekkende bedoening was, de stoommachine die wolken zwarte rook en witte stoom uitstootte bij ieder draaiïng van de aandrijfas bewogen door een kort opeenvolgend droog klinkend schokgeluid. Degene die zich nog de stoomtreinen herinneren, kennen die tjok-tjok-tjoef geluiden ook nog. Later werden de dorsmachines aangedreven door vooreerst de krachtige Lanz Bulldog en ook nog later door de Allis Charmers tractoren. Daardoor kwam het nogal omslachtig gedoe met vervoer en opstellen van de “stoom-dors-combinatie” in onbruik. Na de periode van loondorsen werd Tjaan boerenknecht. Jammer genoeg verongelukte hij toen een auto ’s morgens vroeg in het najaar vanachter op de bietenwagen botste, waarachter Tjaan juist op dat ogenblik de remblokken met de “weinig” (zwengel) aan het dichtdraaien was. Hij bracht een vracht bieten naar de tramstatie.

X

zondag 29 oktober 2023

VREUGER: JAAGPAD OF TREKPAD (OOK TREKWEG) LANGS KANAAL OF RIVIER


Een jaagpad of trekpad (ook trekweg) is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd en geschiedde bij ongunstige wind en tegenstroom. Gewoonlijk werd gejaagd door een paard met begeleider (het jagertje), maar soms gebeurde het ook met menskracht. Grote vrachtschepen werden door meerdere paarden gejaagd. Tegenwoordig vervullen jaagpaden een rol als dienstweg voor transport en onderhoudslogistiek van de verschillende faciliteiten naast en op de waterweg.

X

OUDE BEROEPEN: DE VISVERKOPERS / DE MOSSELMAN / DE OESTERVERKOPER / DE HARINGVERKOPER





X

OUDE BEROEPEN: OUDE BEROEPEN: DE DRUIVENVERKOOPSTER / DE CITROENVERKOOPSTER



X

maandag 23 oktober 2023

HERT 2023 (FOTO'S JO CELIS)





De foto's zijn gemaakt in zijn achtertuin (Houthalen-Oost/vlak tegen Kelchterhoef).

 X

SMEERMAAS - OUDE HEIRBAAN


                                                                 Deze straat bestaat niet meer

X

SMEERMAAS (TOEN SMEERMAES) - ZICHT OP HET KRUISPUNT 1900

XX

LANAKEN TOURNEBRIDE TRAMSTELPLAATS


XX

TANKWAGON IN HET STATION VAN LANAKEN


Een tankwagon van het bedrijf 'Purfina', dat olie (brandstof) komt leveren in het station van Lanaken.

X

LANAKEN - BEZOEK KONING ALBERT I 1933

 


Koning Albert, centraal op de foto. Naast hem loopt gouverneur Verwilghen. Op 23 oktober 1933 bracht koning Albert I, samen met koningin Elisabeth, een bezoek aan de werken aan het Albertkanaal in Lanaken. Het paar werd verwelkomd door provinciegouverneur Verwilghen en burgemeester Martin. Na afloop bezochten de koning en de koningin ook de nieuwe Grenswachtkazerne.

X

zaterdag 21 oktober 2023

MAASMECHELEN BLAASKAPEL (FOTO LIZZY PELSSERS) 1979/1980

De leden van de groep waren van verschillende deelgemeenten...Kotem, Vucht, Maasmechelen, Opgrimbie...
Deze foto is gemaakt voor de ingang van het vroegere rusthuis St. Jan en de groep bestaat voornamelijk uit raadsleden van het OCMW (periode 1976-1982). Marcel Pelssers was toen voorzitter, Giel Vranken Secretaris
Met o.a. voorzitter, raadsleden Jean en Henry Dresen.
met verder ook nog, André Schepers, Henri Conings, Marcel Pelssers en Jackie Duqué'.
Constant Merlo is ook spelend lid geweest van de Blaaskapel Alpenjäger, bestaande uit leden van de fanfare van Kotem, Hij was een neef van Marcel Pelssers. Ze droegen volledige Tirolerkleding.

X

BOORSEM 2002 (FOTO LIZZY PELSSERS)


Wat uitleg van Lizzy Pelssers: Dit is het bestuur van de vrouwenbeweging KAV Boorsem, het huidige FEMMA. Yolanda Kuijpers is nu het aanspreekpunt van FEMMA. Links boven Op deze foto mijn tante Lieske Ramaekers, zij is jaren voorzitster geweest van de toenmalige KAV. Misschien wil de 60 wel het jubileum betekenen. Ik herken op de foto zittend ook Lydi van Raf, (reeds overleden) en op de onderste rij 4de van links Alice Kuijpers moeder van Sabine Willems van de Wandelstraat. Verder ook Clementine moeder van Nancy (en broer) niet ver van mijn ouderlijk huis. De derde dame bovenste rij is José Penders (getrouwd met Mon) "van de koster" zoals ze in Boorsem zeggen.

 X

NEERPELT - HISTORIEK: HET KANAAL - DRAAIBRUG NR. 7 - BRUGDRAAIER ANDRÉ SEGERS

https://www.debrugdraaier.be/historiek

X


NEERPELT - JENEVERSTOKERIJ HEIDEBLOEM BEGIN 1900

Deze stokerij was gelegen in de Kanaalstraat en heeft gewerkt van 1898 tot 1907. In dat jaar werd de stokerij bij de verbredingswerken van het kanaal onteigend. De activiteit was in eerste instantie niet gericht op de productie van jenever, wel op de bijproducten draf en spoeling. De boeren brachten het graan naar de stokerij en konden de bijproducten gebruiken voor het vetmesten van hun vee. Of de boeren stipt betaald werden betwijfelen we, want “dorpsdichter” Suske Noten schreef: “De boeren vragen niet naar eer of roem, maar naar de centen van de Heidebloem”.
Op de foto zien we een aantal karren met paard, ezel en 2 honden met elk een kar. In de ingangsdeur poseren verantwoordelijken van de zaak en rechts zien we enkele vaten en de bedrijfswagen.

X

EISDEN / LANKLAAR - GRINDWINNING GROUP MACHIELS

 

Jef Machiels kocht in Lanklaar 1958 een terrein van meer dan 200 ha van de steenkoolmijn van Eisden om aan grindwinning te doen.
X

donderdag 19 oktober 2023

OPGRIMBIE (TOEN OPGRIMBY) KRUISPUNT STEENWEG (DE KLUIT)

Gezicht vanaf "de Kluit" (Opgrimbie) richting Maasmechelen. De beplanting van de bermen met bomen was samen met de kaarsrechte tracering, kenmerkend voor de Franse wegen. Op de richtingaanwijzer links naast het bord met Cristal op staat OPGRIMBY / BOORSHEIM, links en rechts is de Windmolenweg.

Dit kruispunt is in het dorp en omstreken ook bekend als "de Kluit", de naam ontstond omdat er vroeger ook een café gelegen was met de naam "DE KLUIT", omdat in dat gebied toen veel kluten leefde (een ondertussen zeldzaam geworden vogel) was die naam natuurlijk origineel bedacht. Haast gelijktijdig met het graven van het kanaal werd begonnen met de aanleg van een weg tussen Maastricht en Venlo. Twee belangrijke Franse realisaties onder impuls van Consul Napoleon. Vandaar dat onze voorouders nog lange tijd spraken van de Napoleonsweg. De bestrating van het stuk van Maastricht tot Eisden kwam klaar tegen begin 1814. Voor de aanleg ervan deden de Fransen beroep op Spaanse krijgsgevangenen. Twee bataljons van elk 500 man waren gekazerneerd in Opgrimbie. De inwoners van Opgrimbie noemt men daarom nog altijd Spanjaarden.

Hier was café "DE KLUIT", het staat nog vermeld op het balkon.

X

DE FAZANT

Waar zit ik het liefst? Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm. Ook...