XX
Zoeken in deze blog
dinsdag 31 oktober 2023
VREUGER: STROOMDORSMACHINE VAN TJAAN
Ik herinner mij nog levendig de graandorsmachine aangedreven door een heuse stoommachine die in onze dorpen voor, tijdens en na de oorlog het graan dorste. Dat dorsen gebeurde, wanneer de oogst heel droog kon afgedaan worden, ter plaatse op het veld. Wanneer de gedroogde schoven met kar, wagen en paarden binnengehaald werden en eerst opgeslagen in de schuur van de vierkantshoeve, werd een of meerdere dagen aan de poort van de schuur of in de schuur gedorst. Tjaan Carolus bezat dergelijke machine die ondergebracht werd in een langwerpige loods langs zijn huis “op de Bek”. Ik herinner me dat de wielen geleid werden door en in de boorden van twee brede ijzeren “poutrels”, in de grond ingewerkt. Tjaan had zelf geen paarden en de machine en de stoomaandrijfmachine werden dan samen vervoerd met de “waterton” op wielen om het benodigde water te vervoeren, door een stel stoere boerenpaarden van de boer bij wie ging gedorst worden. Tjaan zelf bracht het geheel in werking. Een tijd vóór het dorsen werd alles opgesteld, met accessoires aangekleed, een lange aandrijf-“riem” tussen een groot wiel aan de stoommachine en een wiel aan de dorsmachine aangespannen en alles zo opgesteld dat de operaties waar ze uitgevoerd werden, zonder problemen konden verlopen. Wanneer dan alle knechten en helpers die de boer optrommelde ter plaatse waren, liet Tjaan met de bodem van een fles wrijvend op een stoomklep de stoomfluit “toeten” en demarreerde hij de aandrijving, zodat de machine kon dorsen. Ik moet zeggen dat dit nogal een indrukwekkende bedoening was, de stoommachine die wolken zwarte rook en witte stoom uitstootte bij ieder draaiïng van de aandrijfas bewogen door een kort opeenvolgend droog klinkend schokgeluid. Degene die zich nog de stoomtreinen herinneren, kennen die tjok-tjok-tjoef geluiden ook nog. Later werden de dorsmachines aangedreven door vooreerst de krachtige Lanz Bulldog en ook nog later door de Allis Charmers tractoren. Daardoor kwam het nogal omslachtig gedoe met vervoer en opstellen van de “stoom-dors-combinatie” in onbruik. Na de periode van loondorsen werd Tjaan boerenknecht. Jammer genoeg verongelukte hij toen een auto ’s morgens vroeg in het najaar vanachter op de bietenwagen botste, waarachter Tjaan juist op dat ogenblik de remblokken met de “weinig” (zwengel) aan het dichtdraaien was. Hij bracht een vracht bieten naar de tramstatie.
X
maandag 30 oktober 2023
zondag 29 oktober 2023
VREUGER: JAAGPAD OF TREKPAD (OOK TREKWEG) LANGS KANAAL OF RIVIER
Een jaagpad of trekpad (ook trekweg) is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd en geschiedde bij ongunstige wind en tegenstroom. Gewoonlijk werd gejaagd door een paard met begeleider (het jagertje), maar soms gebeurde het ook met menskracht. Grote vrachtschepen werden door meerdere paarden gejaagd. Tegenwoordig vervullen jaagpaden een rol als dienstweg voor transport en onderhoudslogistiek van de verschillende faciliteiten naast en op de waterweg.
X
donderdag 26 oktober 2023
woensdag 25 oktober 2023
maandag 23 oktober 2023
TANKWAGON IN HET STATION VAN LANAKEN
LANAKEN - BEZOEK KONING ALBERT I 1933
X
zondag 22 oktober 2023
zaterdag 21 oktober 2023
MAASMECHELEN BLAASKAPEL (FOTO LIZZY PELSSERS) 1979/1980
BOORSEM 2002 (FOTO LIZZY PELSSERS)
NEERPELT - JENEVERSTOKERIJ HEIDEBLOEM BEGIN 1900
Deze stokerij was gelegen in de Kanaalstraat en heeft gewerkt van 1898 tot 1907. In dat jaar werd de stokerij bij de verbredingswerken van het kanaal onteigend. De activiteit was in eerste instantie niet gericht op de productie van jenever, wel op de bijproducten draf en spoeling. De boeren brachten het graan naar de stokerij en konden de bijproducten gebruiken voor het vetmesten van hun vee. Of de boeren stipt betaald werden betwijfelen we, want “dorpsdichter” Suske Noten schreef: “De boeren vragen niet naar eer of roem, maar naar de centen van de Heidebloem”.
Op de foto zien we een aantal karren met paard, ezel en 2 honden met elk een kar. In de ingangsdeur poseren verantwoordelijken van de zaak en rechts zien we enkele vaten en de bedrijfswagen.
X
EISDEN / LANKLAAR - GRINDWINNING GROUP MACHIELS
vrijdag 20 oktober 2023
donderdag 19 oktober 2023
OPGRIMBIE (TOEN OPGRIMBY) KRUISPUNT STEENWEG (DE KLUIT)
Dit kruispunt is in het dorp en omstreken ook bekend als "de Kluit", de naam ontstond omdat er vroeger ook een café gelegen was met de naam "DE KLUIT", omdat in dat gebied toen veel kluten leefde (een ondertussen zeldzaam geworden vogel) was die naam natuurlijk origineel bedacht. Haast gelijktijdig met het graven van het kanaal werd begonnen met de aanleg van een weg tussen Maastricht en Venlo. Twee belangrijke Franse realisaties onder impuls van Consul Napoleon. Vandaar dat onze voorouders nog lange tijd spraken van de Napoleonsweg. De bestrating van het stuk van Maastricht tot Eisden kwam klaar tegen begin 1814. Voor de aanleg ervan deden de Fransen beroep op Spaanse krijgsgevangenen. Twee bataljons van elk 500 man waren gekazerneerd in Opgrimbie. De inwoners van Opgrimbie noemt men daarom nog altijd Spanjaarden.
DE FAZANT
Waar zit ik het liefst? Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm. Ook...
-
Steven Van Herreweghe vond in het archief van de openbare omroep een stukje legendarische televisie terug, daterend van tweede kerstdag 1993...
-
Twee potten uit de Romeinse periode werden bijna volledig intact uitgegraven op Mottekamp. Interactieve ex...
-
4 GEZEGDEN als je me niet geloofd, dan maak ik je wat anders wijs. - Es te miech neet geluifs, dan maak iech diech get anges wies. ga naar...