Zoeken in deze blog

donderdag 24 november 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - EERSTESTEENLEGGING HEILIG-HARTCOLLEGE 27 APRIL 1914


De plannen voor het Heilig-Hartcollege in Maasmechelen werden gemaakt door Victor Verlinden, architect van het bisdom luik. De werkzaamheden aan de Rijksweg begonnen in 1912. Door de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw pas in 1925 opgeleverd. Een gevelsteen meldt dat het gebouwd werd in 1914 onder het episcopaat van de Heilige Rutten.

Architectuur

De bijbehorende kapelkerk kwam pas gereed in 1936. De architectuur van het schoolgebouw combineert verschillende stromingen, gaande van gotiek over renaissance en classicisme tot art nouveau. De voorgevel is indrukwekkend door zijn hoogte en verwijst sterk naar paleisbouw. De zuilen in de hal en de ingang van dit gebouw zijn identiek aan die in het bisschoppelijk paleis in Luik. Het gebouw van het Heilig-Hartcollege vertoont ook een grote gelijkenis met het Rijksmuseum in Amsterdam.

Heilig Hart

De naam van de school uit 1914 verwijst naar de Heilig Hartverering. De verering van Jezus Christus krijgt vorm vanuit liefde en barmhartigheid, menen de vereerders van het Heilig Hart. Deze liefde en barmhartigheid worden gesymboliseerd door het hart van Jezus. De verering van het Heilig Hart nam aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw grote vormen aan. De beweging van de door paus Pius XI in gang gezette Katholieke Actie zorgde hiervoor. Katholieke leken moesten de secularisering van de samenleving tegengaan.

Mijnstreekschool

Het Gesticht van het Heilig Hart was oorspronkelijk een normaalschool, een school waar onderwijzers opgeleid werden. Later kwam er ook een vakschool en een college. Deze opleidingen sloten aan op de behoeften van de steenkolenmijnen in Luik en omgeving. De school werd in deze tijd ook wel 'Mijnstreekschool' genoemd. In 1901 werd in As de eerste steenkool uit het Kempens steenkoolbekken aangeboord. Na de Eerste Wereldoorlog begon de exploitatie. De productie behaalde in de jaren vijftig van de twintigste eeuw het hoogtepunt. In de jaren tachtig werkten nog ruim 18.000 mensen in de mijnen, maar de een na de andere mijn sloot. De steenkolenmijn Zolder werd in 1992 als laatste Belgische mijn gesloten.

Scholengemeenschap

Het gebouw van het voormalige Heilig-Hartcollege werd in recente jaren grondig gerenoveerd. Tegenwoordig is het opleidingsinstituut een onderdeel van Scholengemeenschap Sint-Servaas Maasland.

X



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X