Zoeken in deze blog

zaterdag 20 januari 2024

VREUGER: AFKOMST VAN HET MENA BIER



De geschiedenis van Brouwerij Mena start in 1897 na conflicten tussen de ’sussen’ en de ‘geuzen’, een gevolg van een onenigheid in de plaatselijke fanfare, goede afnemers in die tijd. De geschillen escaleerden en hadden onder meer tot gevolg dat de liberalen (de ‘geuzen’ dus) weigerden om nog langer het katholieke bier te drinken van Brouwerij de Toren.
Het was Eduard Meynckens, een liberale boer, die hierdoor zijn boerderij ombouwde tot brouwerij nadat hij de knepen van het vak had geleerd bij Brouwerij van Roost (Jack-Op) in Werchter. Na de dood van Eduard zette zoon Valère Meynckens na de Eerste Wereldoorlog de zaak verder in samenwerking met Henri Nackaerts. De eerste twee letters van hun beider familienaam werd gebruikt als bedrijfsnaam: MeNa. Er werden alleen bieren van hoge gisting gebrouwen: o.a. Boelt en Dobbelen Boelt.
Om de biertrent te kunnen/moeten volgen werd eind jaren ‘20 besloten om ook bieren van lage gisting te gaan produceren (Mena-pils ontstond in 1930). Maar hiervoor waren de oude gebouwen erg ongeschikt zodat een nieuw gebouw werd ontworpen én gebouwd. Dit werd de karakteristieke en bekende 24-meter hoge art deco-gebouw dat in 1933 in gebruik werd genomen.
Overname
Brouwerij Mena overleefde gelukkig de beide Wereldoorlogen en kon na de Tweede Wereldoorlog haar activiteiten uitbreiden. In 1967, in een carrousel van overnames binnen de brouwerijwereld, werd Brouwerij Mena overgenomen door Artois die de Rotselaarse brouwerij definitief sloot in 1969.
Heden
Het gebouw zelf kreeg in 1994 de status als beschermd monument. Een restauratie van ca. € 4 miljoen deed de brouwerij transformeren in een gemeentelijke cultureel centrum. Het Vrijetijdscentrum De Mena biedt nu onderdak aan enkele gemeentelijke diensten, de bibliotheek en tal van vergaderzalen.
Vanaf eind 1800 tot in de jaren 1970 kwam de affichekunst echt tot zijn recht en in Europa werden veel echt coole affiches gemaakt, vaak voor brouwerijen. Deze posters werden gemaakt voor Brouwerij Mena.
Meer bieren van Mena o.a. : Pils, Castar, Costo, Bock, Bruine, Edler, Dort, Export, Paterke Mena, Schotskensbier en Priora.

X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X