Zoeken in deze blog

donderdag 28 oktober 2021

KOTEM / STEIN DE SCHARBERGBRUG (MAASBRUG)

ARTIKEL UIT 1972/1973 (Nederlandse uitgave) 

ARTIKEL UIT 1971 (Nederlandse uitgave)
Het niet-officiële recreatiegebied "de Scharberg" tussen de gemeenten Stein en Elsloo, dat jaarlijks in het zomerseizoen duizenden liefhebbers trekt, zal het volgend jaar gehalveerd zijn. De belangstelling voor de Scharberg, waar ook nooit van gemeentewege voorzieningen zijn getroffen voor de recreanten, vindt zijn oorsprong in het feit, dat men vanaf de Scharberg een prachtig uitzicht heeft over Maas en kanaal heen. De Maas en het Julianakanaal liggen op dit punt ongeveer vijftig meter van elkaar
Zwemliefhebbers - en dat zijn de meeste bezoekers van de Scharberg - kunnen op dit punt het kanaal overzwemmen, vijftig meter lopen en dan de Maas oversteken. Officieel is het altijd verboden geweest om ter plaatse te zwemmen. De politie van Stein en Elsloo heeft echter al geruime tijd geleden de moed opgegeven om op de Scharberg op te treden. Als er duizenden mensen aanwezig zijn, is er uiteraard geen beginnen aan. Van de andere kant wordt het zwemmen in kanaal en Maas ter hoogte van de Scharberg steeds moeilijker gezien de vervuiling van beide wateren. Hoe gek het ook klinkt, op de Scharberg staat bovendien al jeren een bordje van Rijkswaterstaat met het opschrift : verboden toegang.
Het volgend jaar zal het echter allemaal afgelopen zijn. Het landelijke en rustieke karakter van de Scharberg zal dan voorgoed verdwenen zijn, omdat tegen die tijd de brug over kanaal en Maas gebouwd zal zijn en daarmee de autosnelweg E39 (nu E313). Bovendien zullen ter plaatse op- en afritten worden aangelegd. AL met al zal de Scharberg ongeveer gehalveerd worden. En net dat deel zal worden "verhapstukt", van waaruit men uitzicht heeft op kanaal, Maas en België. Theoretisch zouden de bezoekers van de Scharberg dan een stuk kunnen opschuiven in de richting van Elsloo. Maar dan is het panorama weg en bovendien komt men dan in de bossages terecht. De aantrekkingskracht van de Scharberg zal dan, gezien ook de aanwezigheid van een autosnelweg aanzienlijk verminderen. De verbinding tussen België en Nederland die op deze manier tot stand wordt gebracht is een onderdeel van de E39 (nu E313), de zogenaamde Europese route. Vanaf het klaverblad Kerensheide tot aan de Scharberg moet de E39 nog worden aangelegd. Als een en ander gerealiseerd zal zijn, ontstaat de volgende verbinding tussen België, Nederland en Duitsland: Oostende, Brussel, Hasselt, Elsloo (klaverblad Kerensheide), Heerlen (klaverblad Bocholtz), Aken en Keulen enz. 





De Scharbergbrug, ook wel bekend als de Maasbrug bij Stein, is een brug in Nederland, gelegen in de autosnelweg A76 bij Stein. Alhoewel de brug deels op Nederlands grondgebied ligt, is de gehele brug in het beheer van België. De brug is ook onderdeel van de E314. Het is de enige snelwegbrug tussen Nederland en België. De Scharbergbrug overspant de rivier de Maas bij het dorp Stein. De Maas vormt hier de grens met België, aan Belgische zijde ligt het dorp Kotem. De brug heeft een vrij grote overspanning van 1.310 meter en is uitgevoerd als een reguliere liggerbrug, zoals er veel zijn gebouwd in de jaren 70 en 80. Ongeveer tweederde van de brug ligt op Belgisch grondgebied en eenderde op Nederlands grondgebied. De grens loopt door de Maas, maar de uiterwaarden van de Maas liggen voornamelijk aan Belgische zijde. Naast de Maas overspant de brug ook het Nederlandse Julianakanaal. De brug is vrij ruim opgezet met 2x2 rijstroken en vluchtstroken aan zowel de binnenkant als de buitenkant van elke rijbaan. Aan weerszijden van de brug is een voorziening voor langzaam verkeer. Aan Belgische zijde ligt een verzorgingsplaats en westelijker de aansluiting Maasmechelen. Aan Nederlandse zijde ligt de aansluiting Stein en daarna het knooppunt Kerensheide. Oorspronkelijk was er in dit gebied geen vaste oeververbinding, het verkeer stak bij Maastricht of Maaseik de Maas over. In oktober 1970 is begonnen met de bouw van de brug, die op 11 april 1973 werd opengesteld voor het verkeer.De brug is onderdeel van de kortste route vanuit Antwerpen naar Duitsland.

XXX

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: DUIVENMELKER

X