Zoeken in deze blog

woensdag 31 januari 2024

BOORSEM - NOODBRUG 1944

Dorpsjongens wagen een duik in het kanaal vlakbij de nood-brug (foto 1944). Voor de noodbrug geïnstalleerd werd, behielpen de mensen zich met "vlotten" over het kanaal. Zo baatte smid Willem Kuijpers ter hoogte van de huidige Grotestraat een eenvoudige overzet uit, net zoals Charles Houben en Jozef Thoné dit deden ter hoogte van de ligging van de oude draaibrug. Later werd een praktischer veer voorzien dat zwaarder verkeer over de Zuid-Willemsvaart mogelijk maakte. Deze noodbrug van staal en hout tijdens de bezetting van 1940-1945 werd op vrijdag 15 september 1944, de vrijdag voor de dorpskermis opgeblazen door de Duitsers om de geallieerden aan het kanaal een halt toe te roepen. Hierbij lieten, wellicht door het onvakkundig ontsteken van het dynamiet, drie Duitsers het leven. Bij de Amerikaanse bevrijding hebben Engelse genie-troepen enkele dagen erna (17 september) de Bailey-brug over het kanaal aangelegd. Zij maakte zwaar tank-verkeer mogelijk, zodat de Amerikanen aan de Maas de Rijnoversteek konden oefenen.

X

dinsdag 30 januari 2024

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) DORPSTRAAT (NU DOKTER HAUBENLAAN) 1911

Een winters Mechelen. Blijkbaar een feestdag omwille van een gouden bruiloft want we lezen 'Wij wenschen het jubelpaar nog vele jaren bij elkaar'.


zaterdag 27 januari 2024

DE TIJD VAN TOEN



VREUGER: CHRISTOFFEL HENDRIK DIJKMAN

 

"Dijkman was grotendeels autodidact en trok zich weinig aan van hetgeen er in de kunstwereld gebeurde. Toen hij in 1925, na jarenlang schipperen tussen zijn grote passie, het schilderen, en zijn werk om te voorzien in de noden van het gezin, uitweek naar het Limburgse land, liet hij zich vooral leiden door zijn publiek dat hem lof toezwaaide over gelijkenissen met de werkelijkheid en dat beloonde met opdrachten en aankopen. Maar in zijn zak had hij een schetsboekje met vluchtige impressies van ergens onderweg. Expressieve, losse opzetjes van vluchtige momenten die indruk op hem maakten. Het zijn pareltjes in een zee van grotendeels door zijn omgeving gedirigeerde stukken."

X

donderdag 25 januari 2024

BOORSEM BRUG MET EMMA RAMAEKERS (FOTO ALFONS CRIJNS)

X

BOORSEM SINT-JORISKERK 2023 (FOTO ALFONS CRIJNS)



BOORSEM "DE STORMVOGEL" TIJDENS DE RENOVATIE (FOTO ALFONS CRIJNS)



MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - KLASFOTO 4DE SCHOOLJAAR TIM 1966 (FOTO ALFONS CRIJNS)

1966 klasfoto 4de schooljaar TIM toen Mechelen a/d Maas. Wie kan aanvullen ?
Boven: 1 Jos Vanhelden - Opgrimbie, 2 Theo Salden - Mechelen, 3 Jos Vanopré (+ 2016) Halen, 4 Alfons Crijns - Opgrimbie, 5 ?? , 6 Guido Houben van Mechelen, 7 ? Kuyvers van ??.
Midden: 1 Michel Beckers - Uikhoven, 2 ? Peulen - Uikhoven , 3 Guy Kuipers - Boorsem, 4 Paul Clerx - Opgrimbie (+ 1994), 5 Jean Peulen - Uikhoven (+ 2016), 6 ? Kissembeek van Meeswijk , 7 Albert Wevers - Mechelen, 8 Julien Bollen - Uikhoven.
Onder: 1 ?? , 2 Leon Broekx - Veldwezelt, 3 ??, 4 ?? , 5 Guido Tulleners - Mechelen + , 6 ? Deveux, 7 Wim Wins - Veldwezelt.
X


 

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...