Zoeken in deze blog

donderdag 14 maart 2024

WILLEM LEENDERS MET SCHUUR EN STALLEN + BOEK GESCHIEDENIS VAN BOORSHEIM-COTHEM

Geboortehuis met schuur en stallen van Willem Leenders in de Grotestraat (bij huidig nr. 60) volgens een pentekening van Theo Lavens. Het huisje is na 1971 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. 

Willem was ongehuwd en woonde z'n leven lang, samen met zijn ongehuwde broer Harie, in Boorsem. Van beroep was hij landbouwer. Hij werd geboren op 9 april 1893 te Boorsem en is overleden op 10 januari 1970 te Sint-Truiden alwaar hij ook begraven is.
Willem heeft zich jaren lang, reeds van voor de 2de wereldoorlog, bezig gehouden met het verzamelen van mondelinge verhalen die in zijn gemeente de ronde deden. Hij stond hierin niet alleen en kreeg hulp van Mathieu Leenders-Haerden (landbouwer), de heren Jan Carnotensis en Marcel Zeegers (onderwijzers), Gilbert Vandeweerdt (student rechten) en van Theodoor Kuypers (kapitein in het Belgische leger). Hun wens was om de geschiedenis van Boorsem, die niet al te rijk scheen aan overleveringen en documentatie, in een bundel samen te brengen.
In 2004 werd een boek uitgebracht "GESCHIEDENIS VAN BOORSHEIM-COTHEM". De samenstellers van dit boek proberen zoveel als mogelijk de taal van Willem Leenders gaaf te houden om daarmee ook een kijk op de ontwikkeling van onze taal te geven. Het boek is verder aangevuld met andere heemkundige onderwerpen en veel historische wetenswaardigheden. Het is op hedendaagse wijze opgefleurd met kleurenfoto's van nu en zwart-wit beelden uit de oude doos. Daarmee wordt de geschiedenis niet alleen in woord maar ook in beeld uitgedrukt. Voor diegenen die Willem gekend hebben is dit boek een nieuwe ontmoeting met hem. Wanneer men Willem niet gekend heeft is het aan te raden dit boek te lezen en met Willem terug in de tijd te reizen.


X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

DE TIJD VAN TOEN: FAMILIEBEZOEK

X