Zoeken in deze blog

donderdag 28 april 2022

maandag 25 april 2022

VUCHT - BRUG 1910

 
      Hier is het tramspoor ook te zien komende van Tongeren richting maaseik

Ook deze brug is intussen verplaatst en verhoogd. Rechts het wachthuisje van de kemiezen, links café “Quand-arrive-t-il (le tram)” – dit pand aan de Oude Rijksbaan, daterend uit 1827 en dus even oud als de Zuid-Willemsvaart zelf, bestaat nog steeds maar is nu volledig ingesloten tussen Rijksweg, Zuid-Willemsvaart en de Ontsluitingsweg.

XX

zondag 24 april 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - VAANDELFEEST 1912

De massa troepte samen n.a.v. het vaandelfeest op 5 mei 1912. Plaats van feestviering: het huis dat in 1934 moest gesloopt worden voor de aanleg van de brug over het kanaal. Dit huis was ook het centrum van de jaarlijkse voogdgedingen door de proost gehouden. Daarom kreeg het ook de naam Gerichtshof, later werd het ook De Drijkoningen en De Oude Post genoemd.

Het voogdgeding werd driemaal per jaar gehouden en was in vroegere eeuwen een bijeenkomst van schout en schepenen met een groot deel van de mannelijke bevolking. Het voogdgeding is een voortzetting van het middeleeuwse jaargeding. De zitting vond meestal plaats in de open lucht, tenzij slecht weer aanleiding gaf om de bijeenkomst binnen te houden. De schout zat deze zittingen voor, die direct na Driekoningen, Pasen  en St. Jan werden gehouden. Een voogdgeding werd van tevoren aangekondigd in de kerk (kerckeroep) daarna werden de mensen op de dag zelf opgeroepen door het luiden van de klokken (clockenslagh). Op deze bijeenkomst kon de bevolking alle klachten van gemeentelijke aard naar voor brengen. De klachten moesten gaan over bijvoorbeeld onderhoud van wegen, afwatering, grensafscheidingen, overlast, buurtschapsplichten rond kerk, klooster, armenverzorging e.d. Persoonlijke grieven op ander vlak moesten via andere gerechtelijke procedures worden afgehandeld. Na het optekenen van de klachten werd er door de schepenen zo mogelijk een beslissing genomen. Soms waren de problemen dan snel opgelost, sommige klachten bleven jaarlijks terugkeren. Als de schepenen beraad hielden was iedereen verplicht aanwezig te blijven. Inwoners konden kosteloos klachten indienen, niet-inwoners moesten daarvoor betalen.

XX


vrijdag 15 april 2022

KOTEM /ELSLOO - RUÏNE VAN HET KASTEEL VAN ELSLOO ZICHTBAAR BIJ LAAGWATER 1969

Een wel heel sprekend voorbeeld van de invloed van de rivier op menselijke bewoning is het kasteel van Elsloo. Bij laagwater komen midden in de Maas bij Elsloo in een gebied van circa 40 x 50 meter resten van muren bloot te liggen. Het grootste bouwfragment steekt bijna 4 meter boven de rivierbodem uit. De resten worden toegeschreven aan het ‘verdronken kasteel van Elsloo’. Dit is een vindplaats die al bij het begin van het Maaswerken-onderzoek bekend was. In 1969 waren de muren goed te zien en zijn ze gefotografeerd (zie foto). In beeld de bekende oudheidkundige, pater Munsters uit Stein.

XX

EISDEN PAUWENGRAAF

X
 

EISDEN PAUWENGRAAF


 X

donderdag 14 april 2022

EISDEN - LAADBRUGGEN KOOLMIJN ZUID-WILLEMSVAART


 X

LANAKEN (TOEN LANAEKEN) - TOURNEBRIDE TRAMSTATIE 1900


Aan Tournebride bevond zich vroeger het eindstation van de paardentram. Hier moesten dus de paarden, en dus ook de teugels, aan de andere kant van de tram gekoppeld worden. Vandaar "tourner les brides" (omdraaien van teugels), wat later verbasterd werd naar Tournebride.

XX

dinsdag 12 april 2022

KOTEM (TOEN COTHEM) - GENEUTH (TOEN GENHEUT)

 
X



MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - KASTEEL VAN MECHELEN (HOF VAN OENSEL) BEGIN VORIGE EEUW 1905

    Het kasteel bevond zich in het gebied tussen de huidige Heirstraat, Parklaan en Dokter Haubenlaan

                                                  Binnenhof van het kasteel 

Het Hof van Oensel of het Kasteel Oensel was een kasteel te Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen). Het kasteel bevond zich in het gebied tussen de huidige Heirstraat, Parklaan en Dokter Haubenlaan.

Mechelen-aan-de-Maas behoorde sinds de vroege middeleeuwen tot de elf banken van Sint-Servaas, die allemaal bezit waren van het kapittel van Sint-Servaas. Het kapittel inde de belastingen in al deze dorpen en zorgde voor de rechtspraak. De inkomsten uit twee banken, Mechelen en Tweebergen, waren bestemd voor de proost van Sint-Servaas. De oudste vermelding van de benaming ‘Hof van Oensel’ dateert uit 1433 in stukken van het kapittel van Sint-Servaas betreffende de jaarcijns.

In het begin van de Tachtigjarige Oorlog stak Willem van Oranje in de nacht van 5 op 6 oktober 1568 de Maas bij Stokkem over om Maastricht op de Spanjaarden te veroveren. Tijdens deze eerste invasie van Oranje verwoestte de oprukkende troepenmacht het kasteel en een deel van het dorp. In 1593 kocht Guillaume Bex het kasteel met de boomgaard en 45 bunder land. Bex was schatbewaarder van de prins-bisschop van Luik en in 1605 en 1610 was hij telkens voor één jaar burgemeester van de stad Luik. Zijn dochter, Françoise Bex, huwde met Jacques Curtius, de oudste zoon van Jean Curtius. Jean Curtius was een befaamde wapenhandelaar tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Arnold de Gilteau kwam als drossaard van Mechelen-aan-de-Maas in 1645 met zijn moeder in het kasteel wonen. Zijn broer Barthel, kolonel in het leger van de hertog van Lotharingen, bracht in 1649 zijn troepen die van het kasteel van Stein verjaagd werden, onder bij zijn moeder op het kasteel te Mechelen-aan-de-Maas. Karel IV van Lotharingen was in 1633 door Richelieu uit Frankrijk gezet en van zijn hertogdom beroofd. Hij verhuurde dan zijn troepen in 1635 aan het Spaanse Gouvernement te Brussel. Door de vrede van Munster in 1648 kreeg hij zijn hertogdom niet terug en vanuit Brussel kreeg hij van de Spanjaarden geen soldij meer voor zijn troepen. In 1649 terroriseerden zij het dorp en de omgeving vanuit het kasteel van Mechelen-aan-de-Maas. Op twee maanden tijd stierven 80 personen door mishandeling, honger of gebrek. Pastoor Bloemendaal schrijft dat de soldaten "grote schade hebben aangericht en grote miserie hebben gebracht, zodat er veel mensen stierven." De proost van het kapittel van Sint-Servaas, Nicolaas de Micault, stelde Barthel de Gilteau en diens moeder verantwoordelijk voor het het leed van de inwoners. Barthel vluchtte daarop naar Luik en liet zijn troepen in de steek. In 1652 verkocht hij het kasteel aan Frederik Magnus van Salm, Rijngraaf en gouverneur van Maastricht. De onrusten duurden tot 1653, totdat Frederik Magnus zijn eigen kasteel met een sterk commando bestormde en innam.

Proost Arnold Hyacinth van Wynants kocht het kasteel in 1723 van de erfgenamen van de prins van Salm. Hij woonde tot aan zijn dood in 1733 op zijn kasteel en richtte er een kamer in als kapel. In 1728 brak hij het achterste deel van het kasteel af en richtte er een nieuw huis op. De grafsteen van Arnold Hyacinth van Wynants is nog steeds zichtbaar op het historisch kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas.

Na de Franse Revolutie werd Mechelen-aan-de-Maas geannexeerd door Frankrijk en het kapittel van Sint-Servaas en de proostdij afgeschaft. De goederen werden geconfisqueerd door de Directie der Nationale Domeinen. In de loop van 19de eeuw vervielen de gebouwen meer en meer.

In 1854 werden langs de Heirstraat en de Dokter Haubenlaan (toen nog de Dorpsstraat genaamd) twee lange muren langs de boomgaard gebouwd. In 1904 werd het kasteel aan Salomon Goldstein uit Brussel en Salomon Wolff uit Sittard verkocht. Kort daarna nam Wolff het aandeel van zijn oom, Goldstein, over. Zijn zus Bertha Wolff en haar echtgenoot bouwden met bakstenen van het kasteel een nieuwe woning op het kasteeldomein aan de Dokter Haubenlaan. Deze woning bestaat nog en is thans Dokter Haubenlaan nummer 33. Wat er nog van het kasteel overbleef werd in 1909 afgebroken. Bij de afbraak werd op de eerste verdieping in de schoorsteen een zak gevonden met daarin zilverstukken en een kleiner zakje met goudmunten.

Enkele straten die vandaag de dag door het oude kasteeldomein lopen, dragen nog namen die verwijzen naar het verdwenen Hof van Oensel: de Kasteelstraat, de Parklaan, de Proosdijstraat en de Oenselstraat.


XX

MAASMECHELEN / OPGRIMBIE - DE VALLEI VAN DE KIKBEEKBRON 2021

                                                                                      Foto Jp


zondag 10 april 2022

BOORSEM ZEIL - EN SURFCLUB 2021

                                                                                Foto Jp
X





zaterdag 9 april 2022

HERBRICHT - KONIKPAARDEN IN DE SNEEUW 2021

                                                                                Film Jp
 

vrijdag 8 april 2022

BOORSEM SPORT - KFC EKSEL 1-3 REPLAY TESTWEDSTRIJD OM PROMOTIE NAAR 2E PROVINCIALE 28 APRIL 1983


Uiteindelijk is het het Ekselse elftal, na nogmaals twee uur voetbal, gelukt zich verdiend tot kampioen te kronen in 2de provinciale B. de replay, die eveneens het veld van Meeuwen als schouwtoneel kreeg en opnieuw de grote massa lokte, ging erg nerveus en inzetrijk van start. Maar wat vorige zondag nog een utopie leek, gebeurde nu vrij vlug. Er kwamen doelpunten en dat lukte als eerst Boorsem. Pierre Deckers had al vroeg voor animo gezorgd door een terugspeler op de eigen lat te zetten mar toen Philippe Reul op de solotoer trok en zo Conaert bereikte was het zo ver. Alains choots laag binnen: 1-0. Meteen kreeg de partij een ander uitzicht. Eksel trok massaal vooruit, maar overhaasting en een solide defensie lieten de zaak voorlopig onberoerd. Tot ook Witters zijn nummertje opvoerde. Mooi bediend door Winters omspeelde hij de Boorsem-defensie en scoorde onhoudbaar: 1-1. Ook na de kampwisseling bleef het gebeuren spannend en sfeervol. Toch had de felheid van voordien haar sporen nagelaten, getuige het feit dat we tot het kwartier moesten wachten om het eerste serieuze doelgevaar te noteren. Hurkmans kopte voor Eksel naast en aan de overzijde knalde Reul in het zijnet. Opnieuw werd met wisselende kansen gestreden maar de verlengingen kon men niet ontlopen. Met de invallende duisternis kwamen nu ook tal van kansen tot ontwikkeling, vooral van Eksel. Veel emotievolle taferelen speelden zich af en uiteindelijk zou Ulenaers de euforie in de Ekselse rangen schieten: 1-2. Robert Gijbels maakte er nog een totaalsucces van door op de valreep voor 1-3 te zorgen.

Doelpunten: 13′ Conaert 1-0, 32′ Witters 1-1, 112′ Ulenaers 1-2, 116′ Gijbels 1-3.

Toeschouwers: 3000.

X

BOORSEM SPORT - KFC EKSEL 0-0 TESTWEDSTRIJD OM PROMOTIE NAAR 2E PROVINCIALE (OP HET PLEIN VAN MEEUWEN ZONDAG 24 APRIL 1983

 

De titel in tweede provinciale B blijft nog steeds een open zaak. Een eerste testwedstrijd met twee uur nerveus en krampachtig voetbal heeft immers de teams van Boorsem en Eksel nog steeds niet kunnen scheiden. Beide supportersclans zullen ook aanstaande donderdag dus de trip naar Meeuwen moeten maken. Dan valt alleszins de beslissing al zou het ons niet verwonderen moesten hiervoor zelfs strafschoppen nodig zijn.  Deze partij te Meeuwen had alles van een feestelijke bedoening. Meerdere vlaggen gaven kleur aan het SK-veld. Dat deden vooral ook de Ekselse aanhangers, die zelfs een tros rood-groene ballonnetjes de lucht inlieten, en de Meeuwense fanfare vertolkte de muzikale noot. Voeg daarbij nog de coulisse van haast 4000 kijklustigen en meteen heeft u een beeld van de sfeer waarin deze kapitale match van start ging. Met Boorsem aanvankelijk in betere doen. Eksel had heel wat overtredingen nodig om die beginfase te doorstaan, maar daaruit bakte de Sportaanval niet veel. Toen ook FC even de neus aan het venster kwam steken, moest Kindt al evenmin ingrijpen. Het bleef dus zekerheid voor alles, hoewel Boorsem toch twee fatsoenlijke mogelijkheden kon doen optekenen. Eerst kopte Conaert een vrijschop van Coninx recht in de handen van Parren. Dikker was nog de kans die Luc Reul verkeek nadat Conaert mooi voorzette. Na rust dan de beurt aan Eksel om met gevaar voor de pinnen te komen. In amper één minuut tijd ontsnapte Boorsem tot driemaal toe aan doorboring: Witters kegelde op de paal, Geuns tegen Thijs en Robert Gijbels in de handen van Kindt. Eksel mocht nu duidelijk de partij domineren, maar het was geen beletsel voor Boorsem om, vooral via Luc Reul en de ingevallen Brodala, steeds behendig terug te prikken. Op één deze acties was Hurkmans zelfs reddende engel toen Brodala keihard uithaalde. Met verloop van tijd kwam de partij nu duidelijk in de greep va neen angstcomplex! Met een late kans voor Gijbels en een mooi schot van Conaert kwam het einde en ging men de verlengingen in.  De batterijen werden nog even opgeladen en ook rond het veld steeg de voetbalkoorts naar het zenit. Eksel drong ook nu het felst aan, maar van beslissende aard waren de ordeloze pogingen niet. De Boorsemdefentie stond bovendien erg stevig op haar poten, maar moest wel eens naar adem snakken, maar bleef erg gedecideerd het jonge geweld ontvangen. Toch moest ook Kindt nog een beslissend steentje bijdragen toen Jean-Pierre Witters uitpakte met een enorme loeier. Met veel bravoure ranselde de Boorsemkeeper de bal uit de winkelhaak. Het loonde zich bijna dubbel, want aan de overzijde ontsnapten Parren en Co maar net, toen Luc Reul en Brodala een ultiem nummertje opvoerden .


Doelpunten: /

Toeschouwers: 3600


Toeschouwersrecord

Het provinciaal voetbal beleefde te Meeuwen nog eens één zijner hoogdagen. Reeds een uur voor de aftrap van die belangrijke kamp tussen Boorsem en Eksel trokken de toeschouwers in dichte drommen naar het SK-veld. Bij Meeuwen had men zich natuurlijk wel voorzien in een grote kijkdichtheid. Geen moeite werd er gepaard om eenieder op een beste wijze van de testmatch te laten genieten, maar dat het zulke vaart zou nemen ging zowat boven het beste petje uit. Dat enkele waaghalzen voor de daken van kantine en tribune kozen was dus geen verrassing. Het lukte ook niet om hen tot lagere regionen te bewegen. Iedere aanwezige wilde immers niets van het gebeuren missen en dat waren er heel wat. 3337 betalende toeschouwers! Voor tweede provinciale beslist een nieuw record! 

X

BOORSEM - ZALEN "NOVELTY", "DE LELIE" EN "ROYAL" 1947/1952


     Artikel 1947

                                                                                   Artikel 1952

      


 

DE FAZANT

Waar zit ik het liefst? Ik kom vaak in verschillende gebieden, maar mijn voorkeur gaat uit naar graslanden of akkers met een ruige berm. Ook...