Zoeken in deze blog

maandag 25 april 2022

VUCHT - BRUG 1910

 
      Hier is het tramspoor ook te zien komende van Tongeren richting maaseik

Ook deze brug is intussen verplaatst en verhoogd. Rechts het wachthuisje van de kemiezen, links café “Quand-arrive-t-il (le tram)” – dit pand aan de Oude Rijksbaan, daterend uit 1827 en dus even oud als de Zuid-Willemsvaart zelf, bestaat nog steeds maar is nu volledig ingesloten tussen Rijksweg, Zuid-Willemsvaart en de Ontsluitingsweg.

XX

vrijdag 15 april 2022

OPGRIMBIE - DUIVELSBERG 2021

 















                                                                            Foto's Jp

KOTEM /ELSLOO - RUÏNE VAN HET KASTEEL VAN ELSLOO ZICHTBAAR BIJ LAAGWATER 1969

Een wel heel sprekend voorbeeld van de invloed van de rivier op menselijke bewoning is het kasteel van Elsloo. Bij laagwater komen midden in de Maas bij Elsloo in een gebied van circa 40 x 50 meter resten van muren bloot te liggen. Het grootste bouwfragment steekt bijna 4 meter boven de rivierbodem uit. De resten worden toegeschreven aan het ‘verdronken kasteel van Elsloo’. Dit is een vindplaats die al bij het begin van het Maaswerken-onderzoek bekend was. In 1969 waren de muren goed te zien en zijn ze gefotografeerd (zie foto). In beeld de bekende oudheidkundige, pater Munsters uit Stein.

XX

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...