Zoeken in deze blog

donderdag 27 januari 2022

HERBRICHT - CAFÉ / RESTAURANT OVERSTROMING 1926


In 1926 heeft de Maas een week uitgestaan, dit was rond nieuwjaar. In Herbricht stonden toen enkel kleine huisjes, mensen moesten op zolder zitten, dag en nacht. De Maas kwam zo hoog dat het water bij Jef Lijsens zelfs op die hoogte binnenliep. Aan de overslag bij Jan Jongen, kon men langs het raam het bootje binnenvaren. In Herbricht waren er mensen die 8 dagen op zolder zaten, er waren geen bovenkamers, slapen moest men al zittende doen.
Kinderen konden niet naar school, want tot aan de oude draaibrug stond het water. Toen de Maas terugtrok brak er griep uit, er waren mensen die daar stervensziek van werden. In Uikhoven werd er met roeibootjes door de straten geroeid. Na de overstroming hebben de inwoners van Herbricht allemaal nieuwe huizen gebouwd, toen werd er uiteraard wel gedacht aan bovenkamers,
voor het geval de Maas weer uittrad. Indien men naar Itteren moest, kon men bellen en dan kwam iemand van bij Smeets met een bootje om die perso(o)n(en) naar de overkant te brengen. In de zomer had je echter geen boot nodig bij droog weer, je kon dan immers via het eiland te voet over.
Bij het eindigen van de oorlog mocht men niet meer over de Maas en moest men via Maastricht reizen. In Hocht was er een brug, deze werd gedraaid door Désiré Beckers. Dit was echter niet de enige draaibrug, er waren er nog meer.
Dikwijls kon je ook de paarden zien die schepen verdertrokken. Men kon op verschillende plaatsen aan het kanaal de paarden uitspannen en onderbrengen in stallen, 's anderendaags kon men dan weer verdertrekken. Boven de paardestal was er slaapgelegenheid voor de mensen. Als er meerdere schepen moesten passeren, duurde het wel eens een tijdje eer de mensen weer over de brug konden. Indien er iemand stierf in Herbricht, dan werd deze met de kar tot aan de overslag gebracht, waar men hem dan ging afhalen.
                                                                        
X
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

OUDE BEROEPEN: KLOMPENMAKER 1960

X