Zoeken in deze blog

maandag 31 januari 2022

LANKLAAR BEAU SÉJOUR 2021

 



De Belgische serie Beau Sejour is o.a. ook in Lanklaar opgenomen. De Amerikaanse auteur Stephen King gaf als commentaar: Excentriek, briljant en verrassend.

XX

zaterdag 29 januari 2022

MAASMECHELEN NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN FJORDENPAARDEN 2021





                                                                         Foto's Jp
X

vrijdag 28 januari 2022

KOTEM - LVT BUFFALO AMPHIBIAN MARK IV 1977

Berging van de tank in 1977. Van de vier bemanningsleden konden er twee tijdig uit de tank kruipen in 1945. Twee anderen vonden de dood. Een van hen, een Brit, is nooit teruggevonden. 32 jaar na de feiten werd dit amfibievoertuig uit de Maas gehaald. Het amfibievoertuig weegt 16,5 ton en is 8 meter lang.

X

MAASMECHELEN - BOSBEHEERWERKEN 2021


                                                                      Foto's Jp

donderdag 27 januari 2022

HERBRICHT - CAFÉ / RESTAURANT OVERSTROMING 1926


In 1926 heeft de Maas een week uitgestaan, dit was rond nieuwjaar. In Herbricht stonden toen enkel kleine huisjes, mensen moesten op zolder zitten, dag en nacht. De Maas kwam zo hoog dat het water bij Jef Lijsens zelfs op die hoogte binnenliep. Aan de overslag bij Jan Jongen, kon men langs het raam het bootje binnenvaren. In Herbricht waren er mensen die 8 dagen op zolder zaten, er waren geen bovenkamers, slapen moest men al zittende doen.
Kinderen konden niet naar school, want tot aan de oude draaibrug stond het water. Toen de Maas terugtrok brak er griep uit, er waren mensen die daar stervensziek van werden. In Uikhoven werd er met roeibootjes door de straten geroeid. Na de overstroming hebben de inwoners van Herbricht allemaal nieuwe huizen gebouwd, toen werd er uiteraard wel gedacht aan bovenkamers,
voor het geval de Maas weer uittrad. Indien men naar Itteren moest, kon men bellen en dan kwam iemand van bij Smeets met een bootje om die perso(o)n(en) naar de overkant te brengen. In de zomer had je echter geen boot nodig bij droog weer, je kon dan immers via het eiland te voet over.
Bij het eindigen van de oorlog mocht men niet meer over de Maas en moest men via Maastricht reizen. In Hocht was er een brug, deze werd gedraaid door Désiré Beckers. Dit was echter niet de enige draaibrug, er waren er nog meer.
Dikwijls kon je ook de paarden zien die schepen verdertrokken. Men kon op verschillende plaatsen aan het kanaal de paarden uitspannen en onderbrengen in stallen, 's anderendaags kon men dan weer verdertrekken. Boven de paardestal was er slaapgelegenheid voor de mensen. Als er meerdere schepen moesten passeren, duurde het wel eens een tijdje eer de mensen weer over de brug konden. Indien er iemand stierf in Herbricht, dan werd deze met de kar tot aan de overslag gebracht, waar men hem dan ging afhalen.
                                                                        
X
 

woensdag 26 januari 2022

REKEM - KINDERKOLONIE MOLENBERG




Het Agentschap voor Natuur en Bos had beslist om Kinderdorp Molenberg in Rekem invulling te geven in het natuurrichtplan. De voorbije jaren werden verschillende partijen benaderd om een nieuwe invulling te geven aan het domein maar er werd geen oplossing gevonden. In 2019 zijn de gebouwen afgebroken.

Nationaal Park Hoge KempenKinderdorp Molenberg is erg gekend in Rekem. Het eerste gebouw dateert van 1948, oorspronkelijk als “kolonie voor verzwakte kinderen”. In 2007 kocht de Vlaamse overheid het domein als enclave in het Nationaal Park Hoge Kempen. De site is omgeven door waardevolle en kwetsbare natuurgebieden met Europese bescherming.
 
De voorbije jaren zijn verschillende partijen actief benaderd voor een mogelijke invulling van openbaar nut, zoals ecotoerisme, bezinning of natuuronderzoek. Geen enkele partij bleek kandidaat door de ligging en de hoge renovatiekost.
 
Daarom had het Agentschap voor Natuur en Bos beslist om invulling te geven aan het natuurrichtplan: de gebouwen zijn inmiddels verdwenen en plaats gemaakt voor natuur. Zo kwam er een natuurverbinding tussen de Vallei van de Ziepbeek en Neerharenheide, met behoud van de monumentale bomen. 

KOTEM HAL - HOOGWATER JANUARI 2021 (DAG 3)

                                              









                                                                              Foto's Jp
X

KOTEM HAL - HOOGWATER JANUARI 2021 (DAG 2)



























                                                                        Foto's Jp
X

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...