Zoeken in deze blog

donderdag 29 december 2022

GENK (TOEN GENCK) - MOLEN EN KERK 1902

XX

GENK (TOEN GENCK) - MOLEN EN KERK



XX

GENK (TOEN GENCK) 1903


Manueel ingekleurde en geretoucheerde postkaart uit 1903. Zicht op de zuidzijde van de Sint-Martinuskerk in het dorpscentrum, vanaf de steile Hoogstraat. Typisch voor hun prentkaarten (tussen 1900 en 1905 gaf het echtpaar Ghuys-Delée reeksen prentbriefkaarten uit van verschillende Limburgse gemeenten en steden.) is dat Betsy Delée dikwijls zelf op de foto's poseert.

XX

vrijdag 23 december 2022

OUD-REKEM BEZIENSWAARDIGHEDEN ANNO 2022



Oud-Rekem werd niet voor niets uitgeroepen tot het Mooiste Dorp van Vlaanderen. Er zijn tal van bezienswaardigheden en de belangrijkste vind u hier terug:

Oud-Rekem

1. Museumkerk – Info

De kerk, gebouwd in 1704, was parochiekerk Sint-Pieter tot 1956. Vanaf 1970 is deze erkend als museumkerk.

Hierin is een infokantoor van Tourisme ondergebracht. Deze is van april tot en met september dagelijks geopend van 13 tot 17u.

2. Groenplaats met perron

Het centrale plein van Oud-Rekem. Vroeger een grasveld, waar dames hun was konden laten bleken (vandaar ook de 2de naam: de Bleek/de Bleick).

Cenraal staat een perron, bekroond door een leeuw met het wapenschild van de familie D’Aspremont-Lynden. Symbool van onafhankelijkheid van het graafschap en voormalige schandpaal.

3. Haringenschooltje (privé)

Woonhuis, tijdens de oorlog gebruikt als schooltje dat veel te klein was. 

4. In de Bleick: Museumapotheek

Dit museum bevat materialen van de apothekers- en dokterspraktijk van de dokters Humblé uit de jaren 1900-1970.

(Enkel open voor speciale gelegenheden)

5. Poortgebouw

Dit poortgebouw uit 1905 verving het oude gebouw; het werd gebouwd bij de herinrichting van het kasteel als psychiatrisch centrum. 

Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als restaurant en interieurwinkel. 

6. Beeld de Reckheimer

Beeld van Julia Berger (2009): symboliseert een neutrale persoon van Rekem, waarin de rijke geschiedenis van het dorp verweven zit. 

7. Kasteel d’Aspremont-Lynden

Op de ruïnes van een middeleeuwse burcht werd dit kasteel in 1957 opgericht in Maaslandse renaissancestijl. Het deed ca. 200 jaar dienst als grafelijk kasteel. Daarna kreeg het voornamelijk sociale functies, zoals het ‘krankzinnegengesticht’ (van 1921 tot 1980). (bezoek mogelijk) 

8. Oud Gerechtshof

In de grafelijke periode was dit pand de Schepenbank, waar recht werd gesproken. 

De originele structuur van het gebouw is nog bewaard en je kan er gaan eten.  

9. Oud Gemeentehuis (privé)

Voormalig gemeentehuis uit 1963, met achteraan de voormalige lagere jongensschool van 1872 tot 1928.

10. Ucoverpoort (Oude God)

Enige overgebleven Stadspoort, ook wel Maaspoort genoemd. Gebouwd in 1630; ook het poortwachtershuisje maakt er deel van uit. Er lag een valbrug. 

Momenteel is restaurant Soto by OG er gehuisvest. 

11. Droossaardhuis

Dit voormalige huis van het hoofd van de rechtbank dateert ook uit 1630 en is het oudste woonhuis van Rekem. 

12. Posthuis

Huis en stallingen voor de koetsiers, de postkoets en de paarden van het Rekems postkantoor. 

13. Leerlooierij en grafelijke hondsstal (privé)

Vooral de trapgeveltjes van het bijbehorende woonhuis vallen op. 

14. Stadsboerderij (Privé)

Herenhuis uit 1783 met voorgevel in Franse stijl (met fronton en rocomotieven). De binnenkoer geeft toegang tot het boerderijgedeelte.

15. De Roomse Keizer

Rentmeersterswoning, die uitgebreid werd tot hotel de Roomse Keizer. Van 1900 tot 1997 in bezit van de doktersfamilie Humblé. 

16. Beeld de Brikkebekker

Verwijzing naar een typisch ambacht van Rekem, de (bak)steenbakker.

17. Huis de Hoek (privé)

Voormalig bastion en hoekhuis in de verdedigingsomwalling van het stadje (1637)

18. Oude wallen en bastion

Wallen, bastions en watergrachten maakten deel uit van de stadsomwalling, aangelegd tussen 1630 en 1638. Op diverse plaatsen nog zichtbaar. 

De oude wallen zijn ook zichtbaar vanop het terras Aan Wal. Recent kwam de muur veel in de media, aangezien er voor een nieuwbouwproject een gat in werd gemaakt. 

19. Maaslands huis (privé)

Typisch, oud Maaslands huis met lage deur en kleine ramen (18de eeuw)

20. Paterskerk (+beeld) – Piano’s Maene

Voormalige Minderbroederskerk (Franciscanen) uit 1710; tot 2004 verbleven hier paters Minderbroeders; sinds 2017 gerestaureerd en ingericht als pianobelevingscentrum van Piano’s Maene (bezoek mogelijk)

21. Destillerie Senden en Borrelmenneke

In 1891 begon Frans Senden met de verkoop van wijn en het samenstellen en distilleren van eigen dranken. De zaak werd door zijn familie verder gezet tot 1958. Alles bleef perfect bewaard: koperen ketels, kurkmachines, flesjes met extracetn enz. 

22. Gebouwen van voormalig ‘Gesticht’ (privé)

Vanaf 1910 tot 1920 zijn de meeste gebouwen hier neergezet, om te functioneren in het ‘krankzinnegengesticht’: atliers, verblijfruimtes, isoleercellen, ziekenhuis…

23. De Oude Weerd

Natuurlandschap met weiden en boomgaarden.

OUD-REKEM AFBRAAKWERKEN VAN DE VOORMALIGE HONDSSTAL AAN DE OUDE GOD


Afbraakwerken van de voormalige hondsstal gelegen aan de buitenzijde van Oud Rekem aan de Oude God. Geheel links is de Ucoverpoort nog zichtbaar met hieraan vast het voormalige poortwachtershuisje.

XX

donderdag 22 december 2022

KOTEM / STEIN - AANLEG AUTOSNELWEG E314 (TOEN E19) ROND 1970

 


De Scharbergbrug, ook wel bekend als de Maasbrug bij Stein, is een brug in Nederland, gelegen in de autosnelweg A76 bij Stein. Alhoewel de brug deels op Nederlands grondgebied ligt, is de gehele brug in het beheer van België. De brug is ook onderdeel van de E314. Het is de enige snelwegbrug tussen Nederland en België. De Scharbergbrug overspant de rivier de Maas bij het dorp Stein. De Maas vormt hier de grens met België, aan Belgische zijde ligt het dorp Kotem. De brug heeft een vrij grote overspanning van 1.310 meter en is uitgevoerd als een reguliere liggerbrug, zoals er veel zijn gebouwd in de jaren 70 en 80. Ongeveer tweederde van de brug ligt op Belgisch grondgebied en eenderde op Nederlands grondgebied. De grens loopt door de Maas, maar de uiterwaarden van de Maas liggen voornamelijk aan Belgische zijde. Naast de Maas overspant de brug ook het Nederlandse Julianakanaal. De brug is vrij ruim opgezet met 2x2 rijstroken en vluchtstroken aan zowel de binnenkant als de buitenkant van elke rijbaan. Aan weerszijden van de brug is een voorziening voor langzaam verkeer. Aan Belgische zijde ligt een verzorgingsplaats en westelijker de aansluiting Maasmechelen. Aan Nederlandse zijde ligt de aansluiting Stein en daarna het knooppunt Kerensheide. Het wegdek van de brug is in vrij slechte staat. Oorspronkelijk was er in dit gebied geen vaste oeververbinding, het verkeer stak bij Maastricht of Maaseik de Maas over. In oktober 1970 is begonnen met de bouw van de brug, die op 11 april 1973 werd opengesteld voor het verkeer.De brug is onderdeel van de kortste route vanuit Antwerpen naar Duitsland.

XX

maandag 19 december 2022

vrijdag 16 december 2022

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - WEG NAAR AS


X

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - GEMEENTEHUIS

Voor het gemeentehuis was toen een straat en rechts nog woningen.

X

MEESWIJK - HOEFSMID FAMILIE GIJSEN

Beeld uit de smisse van Meeswijk waar de familie Gijsen tientallen jaren o.a. paarden van een nieuw hoefijzer voorzag.

        Hoefstal van de smidse

De smidse van Meeswijk is een voormalige smederij te Meeswijk die bestaat vanaf 1810.

Vijf generaties smeden hebben hier hun vak uitgeoefend. De laatste was Jan Gijsen (Sjang de Smeed), welke de activiteiten in 1990 beëindigde. Opdat de smidse niet in verval zou raken werd de smidse, die tegenwoordig geklasseerd is als monument, gerestaureerd. Ook de hoefstal voor de smederij werd geheel hersteld. In 2008 was de restauratie grotendeels voltooid en werd de smidse opengesteld voor het publiek. Ze omvat een werkend atelier en een tentoonstelling van honderden stuks smidsgereedschappen.


X


 

MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - FANFARE OP DE RIJKSWEG (TOEN STEENWEG)


XX



MAASMECHELEN (MECHELEN A/D MAAS) - DOKTER HAUBENLAAN (TOEN DORPSTRAAT) ROND 1890

Deze foto is genomen uit het café waar de Koninklijke Fanfare hun lokaal hadden op het kerkplein (nu café Den Dörpel).

X

donderdag 15 december 2022

KOTEM / ELSLOO - OVERBLIJFSELEN KASTEEL VAN ELSLOO 2022

Kotem gezien vanuit Elsloo - De overblijfselen van het kasteel van Elsloo zijn hier nog goed te zien.    Aan de overkant de Hal, inmiddels verlaten gebied.

 X

zondag 11 december 2022

HERBRICHT - OVERSTROMING 1984

Ramptoeristen kwamen een kijkje nemen.

Met helikopters moesten mensen en vee geëvacueerd worden.

Koning Boudewijn kwam een kijkje nemen in het rampgebied.

Ze komt...De vrees was dramatische realiteit geworden. In de nacht van dinsdag op woensdag, 7 februari 1984, trad de Maas buiten haar oevers. De Maasvallei-bewoners vluchtten massaal en brachten hun kostbaarste bezittingen in veiligheid. Voor een tiental huizen in Herbricht en Kotem was vluchten al veel te laat. Afgesneden van de buitenwereld, akelige eilandjes in een onmetelijke plas, alleen door helikopters bereikbaar. In Smeermaas zag men het nog niet zo dramatisch in: het water moest immers nog 50 cm. stijgen vooraleer het over de met zandzakken verstevigde muur op de dijk de huizen kon binnenspoelen. De Maas kon er niet uit. In het laagste punt te Smeermaas pompten 4 pompen met een capaciteit van een half miljoen liter per uur het grondwater de Maas in. De openingen van de rioleringen die in de Maas uitmondden werden afgesloten om te beletten dat de watervloed via de riolering een uitweg zou vinden. Tussen Lanaken en Maaseik raakten hele woonwijken geïsoleerd. De toestand maakte een grootscheepse inzet van rijkswacht, politie, brandweer, rode kruis en civiele bescherming en zelfs het leger noodzakelijk. Men noteerde de hoogste waterstand sedert 1926en fase 3 van het rampenplan werd ingeluid. Met boten en helikopters werden her en der mensen en vee ontzet. Er vielen geen slachtoffers. De drie "zere plekken" van het Maasland - Stokkem, Kotem en Herbricht - kregen op 10 februari vorstelijk bezoek. De koning, in gezelschap van gouverneur Vandermeulen, gedeputeerde Didden, luitenant-kolonel Vanlaer van de rijkswacht, plaatscommandantVangrieken, kapitein Coenen van de burgerlijke bescherming, burgemeester Smeets, burgemeester Vangronsveld en andere personaliteiten, doorkruiste aan boord van een terreinwagen de ondergelopen straten en sprak met Maaslanders die ook de overstroming van 1926 meemaakten.

X

zaterdag 3 december 2022

LANAKEN - CENTRUM 1984

X



LANAKEN - OPNAMES VOOR BOEKETJE VLAANDEREN IN KINDERBOERDERIJ PIETERSHEIM 1984

Op deze foto is de filmploeg neergestreken in de kinderboerderij Pietersheim Lanaken.

In 1984 begon een nieuw Vlaams programma, BOEKETJE VLAANDEREN. Een wekelijks magazine met tips voor toerisme in Vlaanderen. Men wou vooral de aandacht vestigen op minder bekende bezienswaardigheden. In een eerste aflevering over Limburg kwam het Maasland aan bod, waarin uitvoerig aandacht besteed werd aan de gemeente Lanaken.

XX

LANAKEN - DE PAPMOULE "DE HÖBSET OF DE HÖBSET NIT" (ARTIKEL UIT 1984)

"DE PAPMOULE" uit Lanaken die met het carnavalslied "DE HÖBSET OF DE HÖBSET NIT" carnavallissima wonnen.

Elk jaar richtte LIVEKE (Limburgse vereniging van karnavalsevenementen) een wedstrijd in voor het beste én het mooiste carnavalslied. Eind '83 werd deze wedstrijd georganiseerd door het Heilig Wammes van Maaseik in feestzaal St.-Jansberg Maaseik. De jury had het niet moeilijk om een winnaar aan te duiden... "DE HÖBSET OF DE HÖBSET NIT" van de PAPMOULE uit Lanaken stak immers torenhoog uit boven de mededingers en kwam met de persprijs en de eerste prijs terug naar Lanaken. Tekst-en muziekschrijver van de Lanaker carnavalschlager '84 was Jean Maesen.

                                                  Ingekleurd door Jeroen Straetemans


X

 

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...