Zoeken in deze blog

maandag 27 februari 2023

REKEM - STEENWEG


Links waarschijnlijk de uitbaatster die voor haar café en het duivenlokaal "de witte duif" staat en een praatje doet met haar overbuur. Het cafe "De Witte Duif" werd later Congobar.

XX

LEVEND STANDBEELD: MIJNWERKER



Een levend standbeeld wordt gevormd door een of meerdere personen, die zich als standbeeld presenteren. Dit wordt bereikt door schmink en aangepaste kleding. In sommige optredens is het de bedoeling dat de persoon of personen zich ook daadwerkelijk (langdurig) niet bewegen, hetgeen zeer veel concentratie en een groot uithoudingsvermogen vergt.

X






woensdag 22 februari 2023

MAASMECHELEN (MECHELEN AD MAAS) - POSERENDE DUITSE WACHT OP DE DRAAIBRUG VAN DE ZUID-WILLEMSVAART WOI


In de maand oktober 1914 werden de bruggen over de Zuid-Willemsvaart voor alle verkeer gesloten. Er kwam een Duitse wacht op elke brug. Na lang aandringen bekwamen de landbouwers, die hun veldvruchten tussen kanaal en Maas nog niet geoogst hadden, de toelating om hun aardappelen en bieten te rooien. Ze moesten echter in bezit zijn van een "Passierschein".
OP DE FOTO: Hier staat landbouwer Jaak Vossen te wachten op de achtergrond met paard en kar. Deze brug in vergelijking met die van nu anno 2023 was wat meer naar de richting van Eisden gelegen. Het huis links is het dijkwachtershuis.

XX

MAASMECHELEN (MECHELEN AD MAAS) DE FANFARE-SOCIETEIT ST-HUBERTUS OP HET VAANDELFEEST 5 MEI 1912

X

MAASMECHELEN (MECHELEN AD MAAS) MEELSTRAAT / GANZENSTRAATJE

Het huis droeg achtereenvolgens de namen: Het Gericht, De Driekoningen en De Oude Post. Het werd gebouwd in 1723 door notaris Hermanus Boten en zijn vrouw Maria Catharina Heris. In 1934 moest deze woning verdwijnen samen met het Ganzenstraatje om plaats te maken voor de oprit naar de nieuwe brug over de Zuid-Willemsvaart. Hier werd in 1835 Theodoor Hauben geboren, Doctor in de geneeskunde en professor aan de universiteit van Brussel, naar wie de huidige Dokter Haubenlaan (toen Dorpstraat) genoemd is. We zien hier de Meelstraat met rechts op de hoek het Ganzenstraatje dat naar de Zuid-Willemsvaart toe loopt.
Op de hoek in het huis bevond zich de gerechtskamer.

Ik schrijf bewust Dorpstraat (zo staat het ook op de oude postkaarten, en men schreef het toen ook zo in die tijd), heden schrijft men Dorpsstraat.
XXX

zaterdag 18 februari 2023

MAASMECHELEN - EEN GROEP BELGISCHE VRIJWILLIGERS OP DOORTOCHT TE MECHELEN OP 4 OKTOBER 1914


Samen op de groepsfoto met ook enkele burgers die achter de vrijwilligers gingen staan, maar ook het gezin (achter de heg op de hoek) die in hunne moosem stond, deed zo bewust of onbewust mee aan het gebeuren. Dat gezin had dus een stuk grond met huisje waar nu het gemeenteplein is.

XX


zaterdag 11 februari 2023

DE EEUW VAN HET ZWARTE GOUD


Hieronder enkele artikels uit het boek over de mijn:











KOLENMIJNEN EN TUINWIJKEN TE GENK 1988 (296 BLZ.)







 

LANKLAAR - FILM UIT 1960, MET ALS DECOR O.A. BEAU SÉJOUR

 

Wist u dat Beau Séjour al het decor was van een film uit 1959. Uitgebracht in 1960. En o.a. vertoond in "Cinema Palace" in Eisden . Er waren ook nog opnames van deze film: "Marchre ou Crève", in Amsterdam, Eisden tuinwijk. De Krienderswèg (zoals ze het uitspraken) en de Kolenmijn van Eisden, boven en ondergronds. "Een Thriller". Hier het einde van de film met Beau Séjour als decor.

X

MAASMECHELEN




X

OUDE BEROEPEN: STEENKOLENHANDELAAR

Men gebruikte voor de haard in de huiskamer "echte" kolen, antraciet. Voor de keukenkachel voornamelijk eierkolen en briketten. De...